• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Lisa Liljefors/SVT

Oppositionen: Kräv vaccinationsintyg vid nyanställning

Uppdaterad
Publicerad

I början av september inledde Region Dalarna en utredning för att se om det går att införa vaccinkrav vid nyanställningar av vård- och omsorgspersonal. Nu kräver oppositionen i Region Stockholm att man ska införa samma krav även här.

Smittspridningen på äldreboenden i Stockholms län har tagit fart igen. Bara drygt hälften av vårdpersonalen inom äldrevården i Stockholms län är vaccinerad, det visar SvD:s rapportering som bygger på statistik från Folkhälsomyndigheten.

88 procent av vårdpersonalen på sjukhusen har fått sin första dos och 80 procent är färdigvacinerade.

Nu kräver oppositionen att Region Stockholm tar rygg på Dalarna och att vaccinpass införs för att få jobb inom vården- vårdcentraler och akutsjukhusen, i Stockholms län.

– Det är hög personalomsättning inom vården och osäkra anställningar och då menar vi att en konkret åtgärd är att ha vaccinatinskrav på de som kommer in. Samt ha vaccinationsbussar i närheten av vårdinstanser och att man ska gå ut med särskilda kallelser till områden där vi vet att vaccintäckningen är låg, säger Aida Hadzialic (S) oppositionsråd i Region Stockholm.

Regionen är positiv till kravet inom vissa befattningar

Förvaltningen ser just nu över vilka lagar som gäller vid nyrekryteringar men även hur vårdpersonal som inte är vaccinerad ska kunna omplaceras till andra avdelningar. Befattningar som kräver patientnära arbete och sköra riskgrupper kan alltså komma att ställa krav på att personalen ska vaccineras.

– Jag har stor en förståelse för kravet att vi bara ska personer som redan är vaccinerad. Det, och möjligheten att omplacera personal, är också något som vi redan i förra veckan lämnat in till förvaltningen för utreding. Detta för att se vilka möjligheter vi har att genomföra detta enligt lagen,säger Irene Svenonius (M) finansregionråd.

Sjukvårdsregionråd: Vill kunna sparka personal som inte vill vaccinera sig

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm gick ut tidigare idag i P1 Sveriges Radio med att hon vill ändra smittskyddslagen som skulle innebära att vårdpersonal som inte vill vaccinera sig får sparken.

– Jag tror att omplacering av vårdpersonal är en mer framkomlig väg för att åstadkomma resultat snabbare. Vi har en arbetsmarknadslagstiftning som jag står upp för, säger Svenonius (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.