Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Viveca Ernfors har en mamma som är 100 år och bor på äldreboende. Hon vill att all personal ska vara vaccinerad. Foto: SVT

Smittspridningen tillbaka på Stockholms äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade personer på äldreboenden i Stockholm har inte var varit så hög sedan i början av året. Men ökningen har skett från låga nivåer. Både Stockholms stads äldreborgarråd och anhöriga SVT pratat med vill att man ska kunna kräva att personalen är vaccinerad. Hör mer i videon.

I juli bekräftades inte ett enda fall av covid-19 på äldreboenden, men i förra veckan så upptäcktes 20 nya fall.

– Det är bedrövligt, säger Stockholms stads äldreborgarråd Erik Slottner, som vill kunna kräva att personalen är vaccinerad, något även anhöriga kräver.

Socialstyrelsen: ”Följer det här noga”

Även Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen vill att personal på äldreboende är vaccinerade.

– Vi följer det här noga och vill inte att det ska sticka iväg som det gjorde förra hösten, sade Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen om smitta på äldreboende, under torsdagens presskonferens.

– Jag vill understryka att alla som möter särskilt sköra äldre personer att man är vaccinerad och att man är försiktig och gör vad man kan för att undvika smittspridning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet