Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du vittnesmål från de två ordningsvakter som misstänks för vållande till annans död i samband med ett ingripande mot en aggressiv man i tunnelbanan i Stockholm. Foto: Privat

Ordningsvakter åtalas för dödsfall i tunnelbana

Uppdaterad
Publicerad

Två ordningsvakter åtalas för grovt vållande till annans död sedan en 47-årig man dött av kvävning i samband med ett ingripande i en tunnelbanestation i Stockholm i somras, något som Expressen var först med att berätta.

De två åtalade ordningsvakterna, en 30-årig man och en 24-årig kvinna misstänks ha orsakat mannens död genom att ta strypgrepp på honom, samtidigt som de satt eller låg på hans överkropp.

Enligt stämningsansökan bör brottet bedömas som grovt eftersom gärningen ”varit grovt oaktsam och innefattat ett medvetet risktagande”.

– Bevisläget ser bra ut. Vi har övervakningsbilder, en mobilfilm och obduktionsprotokoll, säger kammaråklagare Lucas Eriksson.

Båda ordningsvakterna har förnekat brott i förhör.

Fångades på film

Händelsen inträffade den 31 juli förra året på Rådmansgatans tunnelbanestation.

Den 47-årige mannen ska ha uppträtt stökigt på en tunnelbaneperrong i Stockholm varpå ordningsvakterna ingrep. Under ingripandet förlorade han medvetandet och fördes till sjukhus, där han konstaterades avliden.

Åklagarens bevisning består bland annat av ett filmklipp som spelades in i samband med händelsen. Även ett annat klipp, som till en början spreds på sociala medier, visar delar av händelsförloppet.

När SVT tog del av båda filmerna framgick det att det tog över tre minuter från det att ordningsvakterna först började undra om mannen andades till dess att hjärt- och lungräddning påbörjades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.