Poliser utanför ingången till Stockholm Moske på Södermmalm på med anledning av det misstänkta terrordåden i nyzeeländska Christchurch, där minst 49 människor miste livet. Foto: Naina Helén Jåma/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Oro i Stockholms moskéer efter terrorattacken i Nya Zeeland

Uppdaterad
Publicerad

Efter fredagens terrorattack mot två moskéer i Nya Zeeland där 49 människor dödats har Stockholms moské fått ökad polisnärvaro. Samtidigt känner flera av Stockholms islamiska församlingar som SVT talat med en oro.
– Vi har ringt till våra församlingsmedlemmar hela morgonen. Alla pratar om det som har hänt och många är oroliga, säger Raouf Mahri som är ordförande i Föreningen Masjid imam Malek i Hägersten i Stockholm.

När SVT ringer runt till Stockholms moskéer uttrycks en oro. Bosniska Islamiska församlingen i Spånga/Bromsten har själva hört av sig till polisen efter vetskapen om det hänt i staden Christchurch, Nya Zeeland.

”Uppmanat besökare att vara uppmärksamma”

– Det som hände är bara att beklaga men det vara bara en fråga om tid. Vi har ringt till polisen och uttryckt vår oro. Vi har uppmanat våra besökare att vara uppmärksamma, säger Mustafa Setkic, imam i Bosnisk Islamska församlingen i Spånga/Bromsten.

Polisen i Stockholm säger till SVT att man inte kan gå in på om man vidtar några åtgärder.

 – Vi kommer som vanligt ha folk ute på stan för trygghetsskapande åtgärder men vi kan inte gå in på några detaljer kring det, säger Per Fahlström på Stockholmspolisen.

Ökad polisnärvaro i Stockholm

På Stockholms moskés facebooksida skriver man att man under fredagen har ökad polisnärvaro:

”Med tanke på händelsen kommer Stockholms moské att ha ökad närvaro från polisen idag. Vi värnar om våra besökare och deras säkerhet och uppmanar till samarbete bland alla för att behålla en lugn och trygg miljö.”

Raouf Mahri i Hägerstens moské hade hoppats på att polisen skulle kunna vara på plats.

– Det är lite sent tidsmässigt nu. Vi ska se om vi har några som kan stå som vakter i dörren som en trygghet, säger Raouf Mahri, ordförande i Föreningen Masjid imam Malek i Hägersten.

”Inga möjligheter att försvara sig själva”

Mustafa Setkic i Spånga/Bromsten menar att församlingen inte har några möjligheter att försvara sig själva om moskén skulle bli utsatt för brott, men att man har utbildat personer för en eventuell krissituation.

– Vi har utbildat personer som har koll på vad man ska göra och var utrymningsvägarna finns om något skulle hända, säger han.

Fredagsbönen hålls som vanligt

Men trots att det finns en oro i de islamiska församlingarna kommer den obligatoriska fredagsbönen att hållas.

– Vi försöker att hitta en trygghet i första steget och fredagsbönen hålls som vanligt, säger Raouf Mahri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordådet i Nya Zeeland

Mer i ämnet