Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
18-åriga Lisa har tänkt om kring konsumtion efter sommarjobbet. Hör henne i videon. Foto: privat

Ovanliga sommarjobbet: Lisa lär ut om kemikalier

Uppdaterad
Publicerad

Genom att använda sig av unga ambassadörer vill miljöförvaltningen i Stockholms stads nå ut med information om hälsofarliga kemikalier. 18-åriga Lisa från Järva har lärt sig om vad som egentligen finns i smink och kläder.

– Det har fått mig att tänka till, säger hon.

Miljöförvaltningen har tagit fram projektet Kemismart, som är en informationskampanj som vänder sig till ungdomar. För att bäst nå fram till gruppen, har man tagit hjälp av andra unga.

– De känner till var man befinner sig i staden, hur man bäst kommunicerar budskap och hur man skapar naturliga möten, säger Sara Lindgren, som är ungdomshandledare på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

”Fått mig att öppna ögonen”

Lisa är en av feriearbetarna vars uppgift har varit att gå runt i området och förmedla kunskap om kemikalier under sommaren.

– Det har fått mig att öppna ögonen, det här är inte saker man inte känner till men nu när jag vet mer om det kommer jag tänka till mer.

Hör mer om det ovanliga sommarjobbet, och få tips om hur du ska undvika skadliga kemikalier, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet