Rasmus Paludan i Rinkeby på Långfredagen. Hans besök då ledde till upplopp. Foto: Henrik Montgomery / TT

Paludan får tillstånd för två nya möten i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gett den dansk-svenske högerextrema politikern Rasmus Paludan tillstånd för två allmänna sammankomster i helgen i Stockholm, bägge på lördagkvällen. Paludan har gjort sig känd för att bränna koraner i områden där det bor många muslimer.

Hans tidigare möten där han brände koraner orsakade våldsamma upplopp i påskas på flera platser runtom i Sverige, bland annat i Rinkeby där det blev stenkastning mot polisen. Nu har Rasmus Paludan fått tillstånd av polisen att hålla två nya möten i Stockholms län; Husby i Stockholms kommun samt Hallunda i Botkyrka.

– Grundläget är att allmänna sammankomster ska beviljas, det hör ihop med grundlagsskyddade rättigheter. Och förutom det så kom det i dag beslut från förvaltningsrätten där man gick emot polisen i Väst som tidigare sagt nej till Paludans sammankomst, och det beslutet är vägledande, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Hur förbereder ni er inför helgen?

– Vi har gjort en hot- och riskbedömning och dimensionerar resursen efter det. Hur den kommer att se ut kan vi inte kommentera.

Valmöte med tändare och böcker

Enligt tillståndet ska det vara ett valmöte för Paludans parti Stram kurs, men de räknar bara med att vara 2-10 personer. Han har gjort sig känd för att bränna koraner och i tillståndsansökan står att de ska ha med tändare och böcker.

Inför första maj nekades Paludan demonstrationstillstånd av Stockholmspolisen, eftersom man ansåg att risken för ordningsstörningar var för stor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor till juristen: Vad säger lagen om koranbränningen i Rinkeby? Foto: Henrik Montgomer/TT/Eleni Terzitane

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer