Flera patienter uppger att de inte gett samtycke att ingå i forskningsprojekt vid ätkliniken. Foto: SVT

Patienter i forskning utan samtycke

Uppdaterad
Publicerad

Patienter vid Stockholms centrum för ätstörningar (SCÄ) har utan samtycke ingått i ett forskningsprojekt. En del av patienterna har också känt sig pressade till att vara med, rapporterar Svenska Dagbladet.

Uppgifterna kommer efter en grankning av SCÄ som Karolinska institutet låtit göra under våren. Anders Ekbom, som var vetenskapligt ombud på KI till och med augusti, är mycket kritisk.

– Det måste naturligtvis tas upp i Centrala etikprövningsnämnden. Stämmer uppgifterna är det ett misstänkt lagbrott och då ska det göras en polisanmälan och en förundersökning, säger han till SvD.

Clara Hellner, forskningsdirektör på Stockholms läns sjukvårdsområde, svarar på kritiken skriftligt till SvD:

”Det är en grundläggande forskningsetisk princip att medverkan i forskning ska vara frivillig. Det aktuella fallet gäller en behandling där det finns olika uppfattning om det rört sig om forskning eller verksamhetsutveckling.”

Kliniken är den största i sitt slag i Sverige och den tar emot både lättare fall och svårt sjuka patienter. I en granskning gjord av ett utomstående konsultföretag har det bland annat kommit fram att pengar som skulle ha använts till vård i stället har lagts på forskning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.