Skärgårdslandstingsråd Gustav Hemming (C). Foto: SVT

Stora Essingeborna kan få pendelbåtstrafik i ny satsning

Uppdaterad
Publicerad

Två helt nya pendelbåtslinjer införs på försök år 2020 och 2021. Men vilka sträckor fartygen ska trafikera är än så länge under utredning.

De nya pendelbåtslinjerna beskrivs av Centerpartiet som en av de största satsningarna inom pendelbåtstrafiken. Det handlar om två försök som ska pågå under 2+1 år, under en fyraårsperiod. Satsningen beräknas kosta 210 miljoner kronor.

– Tillsammans med de redan beslutade förändringar av pendelbåtstrafiken så räknar vi med att det blir en fördubbling av pendelbåtstrafiken i Stockholms län de kommande fyra åren, säger Gustav Hemming (C), skärgårdslandstingråd.

Stora Essingen kan få hållplats

Vilka sträckor de nya båtarna ska trafikera ska nu utredas av landstinget. På Stora Essingen engagerar sig ö-bor för att få ta del av satsningen. Sedan tidigare har det startats både namninsamling och Facebook-grupp i syfte att få pendelbåtstrafik till ön. Gustav Hemming vill inte lova något, men säger samtidigt att det finns en god chans.

När Riddarfjärdlinjen läggs ner vid årsskiftet så återstår tre pendelbåtslinjer inom SL-trafiken: Djurgårdsfärjan, linjen mellan Ekerö-Stockholm och Sjövägen.

I videon berättar Gustav Hemming om satsningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.