Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Facket hoppas på nytt beslut om tågvärdar för bättre säkerhet Foto: Malin Benett Klarin/SVT

SJ tar över pendeltågen – men inget nytt besked om tågvärdar

Uppdaterad
Publicerad

Den nya arbetsgivaren SJ som tar över pendeltrafiken från MTR, ska prioritera samarbete med de fackliga. Men att tågvärdarna kommer tillbaka som fackförbunden krävt, det säger politikerna fortfarande nej till.

– Jag har inte hört någonting om att det tidigare beslutet ska rivas upp, säger Monica Lingegård, vd på SJ.

Onsdagen var en dag då alla verkade nöjda – politiker, liksom SL och även den arbetsgivare som ”får sparken” från att driva pendeltågstrafiken i Stockholm – MTR. Det avbrutna avtalet om driften av pendeltrafiken blev en gemensam överenskommelse mellan parterna.

Och mest glad verkar den facklige representanten från förbundet ST vara över att SJ tar över trafiken i samarbete med SL.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

– Jag vill tacka politikerna och trafikförvaltningen för att de har tagit det här beslutet, säger Roger Delin, facklig ordförande på ST för pendeltrafiken i Stockholm.

Fackförbundet ST har fått upp förhoppningen

Men kärnfrågan, som enligt facket är en bidragande orsak till att det råder missnöje bland lokförare och försvårar bristen på lokförare, är det politiska beslutet att ta bort tågvärdarna. Enligt protesterande personal innebär kameror istället för tågvärdar en mycket sämre arbetsmiljö och säkerhet.

– Vår förhoppning är att de tittar och tar lärdom av det som varit och att politikerna satsar på tågvärdar tillbaka på tågen, säger Roger Delin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strulet med pendeltågen i Stockholm

Mer i ämnet