Genrebild. Foto: Janerik Henriksson/TT

Pensionerade poliser löser grova brott

Uppdaterad
Publicerad

I våras återanställde polisregion Stockholm 15 pensionerade utredare som tidigare jobbat med våldsbrott. Det har gett resultat, 19 ärenden som pensionärerna hanterat har resulterat i 27 års fängelse för bland annat mordförsök, grov utpressning och människorov.

– Den här gruppen av utredare har en enorm erfarenhet och är mer än självgående. De arbetar tillsammans och med likasinnade i aktuella ärenden och det är ett vinnande koncept, säger gruppchef Lars Bröms vid regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm.

Gruppen av pensionerade våldsbrottsutredare arbetar i snitt tre dagar i veckan. De hanterar bland annat brott som mord, mordförsök, grova utpressningar och våldtäkter. Ärendena som de arbetar med kommer från hela Stockholms län.

Många våldsbrott har blvit lösta

Sedan de pensionerade poliserna började i våras har de slutredovisat 19 ärenden som resulterat i domar om 27 års fängelse för mordförsök, grov utpressning och människorov, enligt ett pressmeddelande. Gruppen har lagt ned 27 ärenden efter utredning och arbetar nu med 32 öppna ärenden.

Planen är att gruppen ska växa från nuvarande 15 utredare till 20.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer