Nu ska stödet till förlossningsvården bli permanent. Foto: TT

Förlossningsvården får 200 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet har fått igenom en stor satsning på förlossningsvården i hela landet. För Stockholm innebär satsningen 200 miljoner kronor per år till förlossningsvården.

– Jag anser att det är en välbehövlig satsning från regeringens sida. I Stockholms läns landsting behöver alliansen ta tydligare ansvar för födande kvinnor, säger Susanne Nordling (MP), oppositionslandstingsråd.

I dag kunde Vänsterpartiet uppge att de i förhandlingarna med regeringen fått igenom en vårdsatsning på 4,7 miljarder kronor. 1 miljard kronor per år under 2018-2022 kommer att gå till förlossningsvården och kommer främst att användas till att förstärka personaltätheten och förbättra arbetsmiljön.

Permanent satsning på förlossningsvård

Satsningen innebär bland annat att förlossningsvårdens stöd blir permanent och att Stockholms läns landsting kommer att få 200 miljoner kronor per år under 2018-2022.

– Det som är satsningen är att det är årligen. Det gör att man kan anställa personal och veta att de finns kvar fram till 2022, säger landstingsråd Håkan Jörnehed (V).

Även barn- och äldrelandstingsråd Ella Bohlin (KD) ser en stor fördel med att satsningen innebär ett permanent stöd till Stockholms förlossningsvård.

– Vi välkomnar resurstillskottet till förlossningsvården. Kvinnosjukvården förtjänar mer uppmärksamhet och ett tydligare fokus. Det är viktigt med långsiktighet i satsningarna. Projektmedel har klara nackdelar. De nya regeringspengarna kommer vi satsa där de gör allra bäst nytta i förlossningsvården, det handlar framförallt om bemanning, säger Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd.

Förlossningsvården i kris

SVT har tidigare rapporterat om de kriser som drabbat Stockholms förlossningsvård. BB-rum har tvingats stänga på grund av personalbrist och arbetsbelastningen för barnmorskorna har varit för hög.

LÄS MER: BB-rum stängda på grund av personalbrist

– Det har varit hur mycket kaos som helst under sommaren och egentligen också under några år. För de blivande föräldrarna är det här är en glad nyhet, så ser jag på det, säger Håkan Jörnehed (V), landstingsråd.

”Rejält tillskott i jämförelse med alliansens förslag”

Alliansen lovade i slutet på augusti att Stockholms läns landsting skulle få en höjd ersättning på 120 miljoner kronor.

– Jämfört med alliansens förslag är det här ett rejält tillskott, säger Håkan Jörnehed (V).

LÄS MER: Förlossningsvården får 120 miljoner kronor

Satsa på stödfunktioner

Susanne Nordling (MP) menar att Stockholms läns landsting ligger i botten när det kommer till svåra bristningsskador och att det krävs bättre vård för föderskorna. Målet enligt Nordling är en barnmorska per födande kvinna.

Hur ska det målet nås tror du?

– Regeringspengarna måste gå till stödfunktioner runt omkring förlossningen. Det handlar om att få ett lugn runt den födande kvinnan. Genom att minska deras oro och se till att de har stöd i förlossningsarbetet kan man bidra till att minska förlossningsskador. Mödravården och eftervården – där kan regeringspengarna verkligen göra stor skillnad, säger Susanne Nordling (MP), oppsitionslandstingsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.