Foto: SVT

Piratpartiet delade ut rullpapper och flygblad för legalisering av cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 april var det internationella cannabisdagen och då passade Piratpartiet på att dela ut flygblad och rullpapper vid Hamngatan i Stockholm. Agerandet kritiseras starkt av polisen.
– Polisen och socialtjänsten jobbar väldigt intensivt med att försöka få bukt med ungdomar som befinner sig i den här riskmiljön, säger polisens insatschef Lennart Karlsson.

– Vi anser att den här frågan har fått alldeles för lite utrymme i diskussionen som sker i den politiska sfären, säger Magnus Andersson, partiledare för Piratpartiet.

Minderåriga tog emot flygblad och rullpapper

Det var i fredags, på den internationella cannabisdagen, som Piratpartiet stod på Hamngatan för att sprida sitt budskap. Partiet skriver på flygbladet att alla som brukar droger inte är beroende, och jämför att röka cannabis med att ta ett glas vin när det är fest eller dricka en kopp kaffe. Dessutom menar de att legalisering skulle sätta stopp för att kriminella gör stora pengar på försäljning.

Flygbladen som Piratpartiet delade ut. Foto: SVT
Magnus Andersson, partiledare Piratpartiet.

Enligt polisen var det många minderåriga som tog emot flygbladen och rullpapprena. Polisen riktar nu kritik mot Piratpartiet och menar att budskapet är förvirrande för ungdomarna.

– Det är givetvis något vi behöver ta med oss och diskutera internt. Sen är det så att vi bara kan se vilka människor vi ger det till, om de sedan ger det vidare kan inte vi vara ansvariga för, säger Magnus Andersson (PP).

”Konsensus är att drogpolitiken bara har en väg att gå”

Även Miljöpartiet är kritiska och menar att det är oansvarigt och olämpligt att skicka ut ett sådant budskap.

– Vi menar inte att cannabis är ofarligt men konsensus som finns bland de andra riksdagspartierna är att drogpolitiken bara har en väg att gå. Det är att vi ska ha hårdare straff och att vi ska slå hårdare på människor som har en problematik snarare än att se människorna och försöka hjälpa dem, säger Magnus Andersson (PP).

Piratpartiet hade fram till 2014 två mandat i Europaparlamentet men tappade dessa.

I riksdagsvalet fick partiet drygt 0,6% av rösterna 2014.

Partiet fick mycket uppmärksamhet runt FRA-lagen och Pirate Bay-målet men nu står frågan om att legalisera cannabis högt upp på agendan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.