Södermalms kärna vattentäcktes efter kraftigt regn 2006. Foto: SVT

Planteringar för miljoner ska rädda Rådmansgatan från översvämning

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad ska göra en mångmiljoninvestering för att förhindra översvämningar. 28 miljoner läggs i ett pilotprojekt där träd och biokol ska förhindra att tunnelbanan slås ut vid kraftigt regn.

Vissa minns kanske de kraftiga regnovädren som fick Medborgarplatsen att svämma över både 2006 och 2016. Det ska inte få hända i framtiden, i alla fall inte kring Odenplan och Sveavägen i centrala Stockholm.

– Vi kommer att skapa växtbäddar. Vi ska gräva upp träden och göra gropar där dagvattnet samlas upp så att det inte åker ner i tunnelbanan och skadar hela vår infrastruktur, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd.

Rådmansgatan stort problemområde

Delarna kring Sveavägen ligger i en dalgång. Vid kraftiga regnskurar skulle tunnelbanestationen Rådmansgatan fyllas och slå ut stora delar av Stockholms tunnelbanesystem.

Söder svämmade över 2006. Foto: SVT

– Gröna linjen är liksom en av våra pulsådror så vi måste säkra upp det här. Vi har gått igenom staden för att se var dessa problem finns och Rådmansgatan är ett stort problemområde, säger Daniel Helldén (MP).

Projektet innebär att det kommer att ske en omplantering av träden runt Rådmansgatans tunnelbanestation. Dessutom kommer sex andra platser runt om i Stockholm få en omplantering av växtbäddar med biokol.

Del av klimatmiljarden

Kostnaderna för projektet beräknas bli 28 miljoner kronor, varav 8 miljoner är kostnader bara för Rådmansgatan.Finansieringen sker via den klimatmiljard som finns i budgeten.

Daniel Helldén (MP).

– Vi avsatte en miljard kronor vid mandatperiodens början till sådana här åtgärder för att se till att minska klimatförändringarna och problemen som de kan ge. 

Hur pass kritisk är situationen?

– Klimatförändringarna gör ju att vädret blir ojämnare så vi vet ju inte när ett sådant regn kommer. Det kan lika gärna komma imorgon och det är därför vi måste sätta igång nu, säger Helldén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.