• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Här på Coop i Bromma är plastpåsens tid räknad för frukt och grönt. Foto: Oskar Brusén, SVT

Plastskatten har redan gett effekt

Uppdaterad
Publicerad

För att minska på plasten införs en skatt på plastpåsar som kommer börja gälla den 1 maj i år. Men redan nu har flera livsmedelsbutiker och butikskedjor börjat fasa ut den lilla frukt och grönt påsen. Istället erbjuds kunderna papperspåsar som också kan användas för att sortera avfall i.

Enligt branschorganisationen Avfall Sverige sker förändringen i rask takt.

– På kort tid har väldigt många butiker börjat fasa ut den traditionella frukt- och gröntplastpåsen, säger Jon Djerf på Avfall Sverige.

Använder kompostpåsar för frukt och grönt

Sedan i somras har till exempel kunderna på Coop i Bromma kunna välja bruna kompostpåsar istället för plastpåsar att lägga frukt och grönsaker i.

– Det är en utmaning att vänja kunder vid nya vanor. Vi upplever att fler och fler kunder väljer papperspåsar. Men det är en utmaning att vänja kunderna vid nya vanor, säger Ralf Flander är säljchef.

Plastpåsar mindre än sju liter kan beskattas med 30 öre

Den nya skatten innebär att en vanlig bärkasse i plast föreslås beskattas med 3 kronor. Fryspåsar och plastpåsar för frukt och grönt föreslås beskattas med 30 öre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.