Ben van Aggelpoel leder arbetet med att få järnvägsbron mellan Stockholms central och Gamla stan på plats. Foto: Mattias Lodding/SVT

Platschefen: ”Vinden är en stor utmaning”

Publicerad

Den kraftiga vinden innebar utmaningar när den sista delen av den så kallade Getingmidjan skulle på plats under fredagen. Den 860 ton tunga brodelen ska nämligen passas in på centimetern.

I tre somrar har tågtrafiken mellan norra och södra Sverige påverkats av arbetet med att rusta upp Getingmidjan. På fredagen pågick arbetet med att få den sista delen på plats.

Bron som förbinder Gamla stan med Stockholms central väger totalt 1700 ton och har levererats i två delar. Den första delen monterades förra veckan.

– Vi fick den första delen på plats utan incidenter och det ser lovande ut så här långt. Men nu tilltar vinden vilket gör utmaningen större, säger platschef Ben van Aggelpoel som räknar med att brons sista del når sin slutgiltiga position på fredagkvällen.

Entusiaster samlades vid kajen

En handfull entusiaster hade samlats på Riddarholmen för att se bron monteras. Olev Nöu hade tagit med sig kikaren för att kunna följa arbetet på nära håll.

– Det är intressant när det görs sådana här fantastiska jobb i Stockholm, säger Olev Nöu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.