Barnmorskan Louise Nordström berättar om hur det blir när förlossningen flyttar in på NKS. Foto: SVT

Barnmorskan: ”Det är ett skörare system”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag går sista flyttlasset in i nya sjukhusbyggnaden och när förlossningen flyttar in på Nya Karolinska kommer sjukhuset att ta emot betydligt färre födande mammor än i dag.

Flytten in till nya lokalerna i Nya Karolinska Solna, NKS, har pågått ett bra tag men på söndag 28 oktober flyttar sista verksamheterna in, men det är inget vanligt flyttlass. Förutom förlossning flyttar bland annat intensivakuten och delar av cancerverksamheten.

Även operationsavdelningar röntgen och vårdavdelningar ingår i flyttlasset och cirka 90 patienter beräknas flyttas under dagen.

Förlossningskrisen i Stockholms län

”Är det fullt så är det fullt”

Förlossningen ingår i det som NKS kallar Tema Barn- och kvinnosjukvård, en verksamhet som började flytta in redan 2016 med barnsjukvården. På söndag kommer alla verksamheterna inom graviditet och förlossning vara på plats. Och det blir förändringar, enligt barnmorskan Louise Nordström.

– Jag tror att det kommer gå bra men när det blir väldigt högt söktryck och vi inte lyckas hänvisa patienter till en annan vårdinrättning så har vi tidigare kunnat hantera det hela ändå men det kommer inte riktigt vara möjligt på samma sätt nu. När det är fullt så är det fullt. Vi blir lite skörare på så sätt, säger Louise Nordström.

Om det börjar bli fullt så är det alltså ett skörare system i nya byggnaden jämfört med gamla, men det finns plussidor också. Hör mer i klippet ovan.

Klarar färre förlossningar

Tidigare har förlossningsavdelningen på Karolinska Sjukhuset kunnat ta emot runt 3800 förlossningar per år men kommer i de nya lokalerna på NKS kunna ta emot färre, runt 3200 förlossningar. Men förlossningsvården i länet kommer att utökas fram till 2020, till exempel på Karolinska i Huddinge.

Den nya sjukhusbyggnaden har 630 patientrum, 36 operationssalar och 168 mottagningsrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet