Zcbigniew Galus fick oväntat besök utanför fönstret på fjärde våningen. Foto: SVT

”Plötsligt knackade det på fönstret, det var en brandman”

Uppdaterad
Publicerad

Först vaknade Zbigniew Galus vid midnatt av att hans hund skällde, strax efter knackade någon på fönstret. På fjärde våningen.

Det var en dramatisk natt för alla som var tvungna att plötsligt lämna sina hem när branden bröt ut i ett höghus i Rågsved i södra Stockholm.

Dagen efter branden luktar det fortfarande mycket starkt av brandrök, ett fåtal brandmän är på plats för att plocka ihop efter släckningsarbetet. På plats är också Zcbigniew Galus, som bor i det branddrabbade huset, och han berättar hur dramatisk natten var.

– Jag bor på fjärde våningen och vid midnatt vaknade jag av att min hund skällde och det var massor av polis och brandbilar och ambulanser utanför på gatan. Plötsligt så knackar det på fönstret, det var en brandman i sin lyftkran.

Hur reagerade du när du väcktes av hund och brandman, hur kändes det?

– Det var lite ovanligt kan man säga, säger Zbigniew Galus med ett skratt.

”En massa rök”

Zbigniew Galus berättar att han fick väldigt ont i huvudet av röken.

– Det var en massa rök, vit rök. När jag öppnade dörren till trapphuset kunde jag inte se någonting, det var så mycket rök.

Blev du rädd?

– Nej, brandmannen sade åt mig att ta det lugn och att det skulle bli bra.

Zbigniew Galus berättar att han sov hos en kollega som bor i närheten, men att han kan återvända till sin lägenhet redan idag.

– Jag har varit inne i huset, det luktar fortfarande illa och i min lägenhet fungerar inte elementet så det är ganska kallt, men vi ska ordna så att det blir bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.