Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen backar om dödsskjutning i Bagarmossen

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndighetens information i anslutning till att en man sköts till döds av polisen i Bagarmossen den 22 juni, var inte korrekt.

Polisen backar nu om dödsskjutningen i Bagarmossen den 22 juni i år. Enligt polisens första uppgifter ska de ha skjutit mannen efter att han först hade skjutit mot polisen.  Men de uppgifterna stämmer inte, berättar nu polisen drygt en månad efter händelsen. Uppgiften om att mannen skulle ha skjutit mot polisen, stämmer alltså inte. Tvärtemot vad polismyndigheten uppgav i media och på sin webbplats.

Tyst på grund av förundersökning

Helena Östman, kommunikationschef för polisen region Stockholm, säger att det är polisens särskilda utredningar, förundersökningsledare och åklagare som har förhalat uppgifterna. Man ska ha låtit bli att gå ut med en rättelse med hänsvisning till att man inte velat störa förundersökningen.

I en intervju med SVT Stockholm under torsdagen säger dock Helena Östman att hon beklagar detta.

– Vi ser mycket allvarligt på det här och vi vill inte att det ska upprepas. Vi kommer att se över rutinerna och vi kommer att skärpa rutinerna. Både när det gäller den initiala felaktiga informationen men också dröjsmålet.

Händelsen ska utredas

I ett försök att bringa klarhet i polisens hantering kring dödsskjutningen kommer Helena Östman nu att ta ärendet vidare för utredning.

– Dröjsmålet är oerhört beklagligt och jag skulle vilja pröva hela hanteringen och kommer därför också att anmäla den till särskilda utredningar för en prövning kring vad som har inträffat, säger hon.

Det är fortfarande oklart om den döde mannen hade något vapen med sig över huvud taget.

– Det enda jag fått klartecken att säga är att mannen inte avlossade något skott mot polisen, säger Helena Östman till SVT Nyheter Stockholm.

Poliser kvar i tjänst

Trots att de polismän som var med vid händelsen i Bagarmossen utreds för tjänstefel och vållande till annans död, är de kvar i tjänst. Enligt Helena Östman finns ingen formell delgiven misstanke och därför kan poliserna fortsätta arbeta somtidigt som det pågår en förundersökningen. Detta beslut ska enligt henne ha fattats av ansvarig chef vid polisområde Syd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer