Fredrik har jobbat som polis i nästan 40 år och är kritisk till hur det ser ut på vägarna i dag. Foto: SVT/TT

Polis kritiserar snöröjningen: Det är samhällsfarligt

Uppdaterad
Publicerad

Efter gårdagens rekordoväder i Stockholmstrakten larmar nu polisen om att snöröjningen varit så bristfällig att viktiga samhällsfunktioner hotats.

Rekordmycket snö föll över Stockholm över onsdagen. Men snöröjningen var så dålig att det blev en samhällsfara, menar polisen Fredrik Ståhle.

– Det är så pass allvarligt att det är samhällsfarligt, säger Fredrik Ståhle, polisinspektör i Stockholm.

Snörekord i Stockholm

”Som en tvättbräda”

Han berättar om ambulanser som haft det svårt att ta sig fram genom bilköerna som bildats när lastbilar och andra trafikanter kört fast i det dåliga väglaget.

– Essingeleden är som en stor tvättbräda av is och vatten, allt skakar i bilen när man åker där, säger Fredrik Ståhle.

Essingeleden stängdes av

Sent på torsdagseftermiddagen blev läget på Sveriges mest trafikerade vägsträcka Essingeleden så ohållbart att Trafikverket tvingades stänga av den för att kunna snöröja ordentligt.

– Vi har varit ute och röjt så mycket snö vi har kunnat och där vi kommit åt, men när Kung Bore slår till och det kommer en halvmeter snö ska det mycket till för att få undan dom stora massorna på kort tid, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

”Värsta jag varit med om”

Fredrik har jobbat som polis i nästan 40 år och är kritisk till hur det ser ut på vägarna.

– Så här dåligt snöröjt har jag aldrig varit med om, det tar så lång tid trots att man har vetat om att snön är på väg, säger han.

”Bedrövligt”

Vad tycker du om att det är så?

– Jag tycker det är bedrövligt, säger Fredrik Ståhle.

Både Trafikverket och polisen klassificerar fortfarande ovädret som en särskild händelse på torsdagen och räknar med att det kan förvärras under natten när vägarna återigen fryser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snörekord i Stockholm

Mer i ämnet