Snöröjarna misstänktes bland annat för att på ett systematiskt vis ha misskött snöröjningen på Stockholms gator. Foto: TT

Polisutredningen mot snöröjarna i Stockholm läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Efter vinterns bristfälliga snöröjning i Stockholm polisanmälde staden entreprenörerna för bedrägeri. En extern granskning hade visat att företagen misskött vinterväghållningen på en rad punkter, varav en del misstänktes vara systematiskt fusk. Men polisen har lagt ner sin utredning.

Förundersökningen läggs ner eftersom polisen inte kan styrka att någon enskild person begått brott. ”Ärendet ska hanteras mellan parter”, står det i beslutet.

– Vi vet att fel begåtts men hur vi går vidare kan jag inte svara på, jag måste prata med stadens jurister, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) när han får besked om polisens nedlagda utredning av SVT Stockholm.

Snöröjning i Stockholm

Fem månader efter skandalen – staden hemlighåller eventuella viten

SVT Stockholm har begärt att få ta del av eventuella viten mot entreprenörerna men trafikkontoret har avslagit begäran med motiveringen att förhandlingar fortfarande pågår – fem månader efter avslutad revision – och att det skulle skada processen om förhandlingarna blev offentliga.

Enligt revisionen granskade staden minst 114 ärenden i nio områden där viten kan bli aktuella. Sammanställningen skulle vara klar redan i maj 2019 men ännu har staden inte offentliggjort ett enda vite.

– Vi vet tyvärr ännu inte när vitesprocessen kommer att vara färdig, säger kommunikatör Malinda Flodman.

Därför vill Trafikkontoret inte offentliggöra vitesförhandlingen

Skäl för avslagsbeslut:

”Det pågår en aktiv dialog och förhandling med leverantörerna om de viteskrav som trafikkontoret framställt. Det är av stor betydelse att denna dialog kan föras I en konstruktiv anda där alla parter bidrar för att nå samsyn om viteskraven och de underliggande händelseförloppen.

Då förhandlingar om viteskraven pågår med leverantörerna bedömer trafikkontoret att dessa förhandlingar kan försvåras och att Stockholms stad därför riskera att lida men om parternas krav och inställning till kraven blir offentliga innan förhandlingarna har avslutats.”

Exakt samma avslag utfärdade 8/5-19 samt 3/10-19

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöröjning i Stockholm

Mer i ämnet