Foto: Anders Nordqvist, ABC

Lägret i Helenelund rivet

Uppdaterad
Publicerad

Strax före klockan halv tre började polisen släpa ut de aktivister som har barrikaderat sig i skjulen i migranternas läger i Helenelund i Sollentuna.

För tredje gången på kort tid skulle på torsdagsmorgonen en Stockholmskommun vräka rumänska EU-migranter som slagit läger.

De har tidigare flyttats från läger i både Högdalen och Flemingsberg. Under morgonen skulle ett läger i Helenelund i Sollentuna tömmas, men polisen möttes av demonstranter, som man bedömde omöjliggjorde en avhysning.

EU-migranter i Stockholm

Det har stundtals varit tumultartat, med högljudda protester, berättade ABC:s reporter Anna-Klara Bankel, som var på plats i Helenelund under förmiddagen.

Förstärkningen har anlänt

De 15-20 poliser som anlände först fick därför order om att avvakta och kalla in förstärkning.

Strax före klockan ett anlände sju piketbussar med poliser, rapporterar ABC:s fotograf Anders Nordqvist. Flera av demonstranterna hade givit sig av, och de flesta migranterna också.

Ett femtiotal migranter ska ha tackat ja till Sollentuna kommuns erbjudande om en biljett hem till Rumänien.

Jämnades med marken

Strax före klockan halv tre började polisen släpa ut aktivisterna som har barrikaderat sig i skjulen.

Flera av aktivisterna fraktades bort från platsen i polisbilar.

En timme senare var alla aktivister bortförda, och en traktor började jämna skjulen med marken. Efter en halvtimme var alla skjul rivna.

– Insatsen gick enligt planen, men det drog ut på tiden, säger polisens presstalesperson Lars Byström till ABC.

Tio personer greps under polisinsatsen.

– De är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten, våldsamt motstånd och våld mot tjänsteman, enligt Byström.

Ytterligare ett 20-tal personer omhändertogs.

”Vet inte vart jag ska ta vägen”

Virginia, som är en av dem som bor i lägret, är rädd och ledsen. Hon berättar om osäkerheten som väntar nu.

– Jag vet inte vart jag ska ta vägen. Jag har åkt fram och tillbaka i flera månader, och har fem barn att försörja där hemma. De får inte ens ihop till mat. Det är fruktansvärt, säger hon till ABC.

”Hade hoppats på Sollentuna”

Ni demonstranter som hindrar Kronofogdens personal att genomföra det här, varför gör ni det här?

– Det här är ju personer som redan lever i extrem fattigdom. Nu kommer de att sättas på gatan eller behöva åka hem till sina hemländer där de inte har någonting att leva på. Vi hade verkligen hoppats på Sollentuna kommun, att de skulle agera annorlunda, säger en av demonstranterna till ABC.

På plats i Helenelund fanns även Sollentuna kommuns presschef Moa Ledin.

–  Det vi från kommunen planerar nu är att vi kan erbjuda hemresa för de personer som vill det. Vi har förberett socialkontoret, det finns tolkar och personal på plats, säger hon.

Och de som inte vill åka hem, vad händer med dem?

– Det här är ett stort problem, och det är framförallt ett internationellt och nationellt problem. Hur den frågan ska lösas är en politisk fråga, säger Moa Ledin. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-migranter i Stockholm

Mer i ämnet