Samtliga överfall har skett inom ett relativt litet geografiskt område. Foto: TT

Polisen kallar 200 personer till topsning efter våldtäkter i Rågsved

Uppdaterad
Publicerad

En rad överfall och två våldtäkter har under sommaren skett i Rågsved. Polisen utreder om det kan finnas någon samband mellan brotten och har nu beslutat om att genomföra dna-topsning på ett större antal personer.

Runt 200 personer har eller kommer i dagarna kallas till topsning med anledning av överfallen och våldtäkterna i Rågsved.

– Antingen kallas de till en polisstation eller så åker vi ut och försöker få tag på dem helt enkelt, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson i region Stockholm.

I våras blev två kvinnor överfallna av en knivbeväpnad man i närheten av tunnelbanestationen Rågsved i södra Stockholm.

En 23-årig kvinna överfölls i ett parkområde och senare samma natt tvingades en 25-årig kvinna under knivhot in i sin lägenhet. Gärningsmannen lämnade dock platsen eftersom kvinnans sambo var hemma.

Maskerad man

Knappt tre månader senare, den 14 juni, överfölls och våldtogs en kvinna av en maskerad man i samma område. Tre veckor senare, den 7 juli, överfölls och våldtogs ännu en kvinna i Rågsved. Polisen har säkrat dna från en av våldtäkterna men inte fått någon träff.

– De personer som är kallade till topsning är inte misstänkta för brott utan det är en av flera utredningsåtgärder som vidtas för att komma vidare i utredningen av dessa grova brott, säger Anders Bryngelsson, presstalesperson i region Stockholm i ett pressmeddelande.

Alla som är kallade kommer att få lämna ett salivprov för dna-analys. Enligt polisen kommer provet enbart användas för att jämföras mot aktuellt ärende och sedan förstöras.

Noa har bistått utredningen

Polisens urval har skett efter ett antal kriterier. Bland annat har Nationella operativa avdelningens grupp för gärningsmannaprofil gått igenom utredningsmaterialet och presenterat en möjlig geografisk profilering.

Geografisk profilering har använts som utredningsmetod i Sverige sedan 2004 och gav bland annat träffar under utredningen av den så kallade Hagamanen i Umeå och under sökandet av den nu morddömde Peter Mangs i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.