Mats Löfving menar att det ligger i polisens uppdrag att ta fram en lägesbild. Foto: TT

Polisen kommer inte hemlighålla listan på utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Trots kritiken mot polisens lista på utsatta områden så kommer polisen inte att hemlighålla lägesbilden.– Det är sällan bra att blunda för fakta, säger Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Ett flertal kommuner, bland annat Botkyrka kommun, anser att polisens lista över Sveriges särskilt utsatta områden snarare är till belastning än till hjälp. Men nu säger polisen att listan inte kommer göras hemlig. Polisens nationella operativa avdelning menar att det ingår i polisens uppdrag att ta fram en lägesbild över polisens 97 lokalpolisområden.

– Polisen strävar efter att vara mer öppna än hemliga och slutna, säger Mats Lödving, chef på Noa.

Prioriterar resurser efter lägesbild

Polisen upplever det inte som ett problem att specifika problemområden pekas ut i listan.

– Vi skapar en lägesbild, och utifrån det bestämmer vi våra prioriteringar. De områden som klassas som särskilt utsatta är också de områden som får mest resursförstärkning.

Varför är det viktigt att punktmarkera dessa områden?

– I det långsiktiga perspektivet, när vi ska bygga ut polisen med 10 000 anställda till utgången av 2024, så är det den här typen av lägesbild som avgör hur vi prioriterar det resurstillskott som är på väg in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.