Det var före jul som en städare frihetsberövades i anslutning till Magdalena Anderssons hem. Foto: Anders Wiklund/TT

Polisen: Ska upprätta anmälan mot arbetsgivaren

Uppdaterad
Publicerad

En efterlyst kvinna frihetsberövades i anslutning till statsminister Magdalena Anderssons hem före jul. Nu kommer polisen att upprätta en anmälan om brott mot utlänningslagen mot personens arbetsgivare.

Enligt Anna Westberg, presstalesperson på Stockholmspolisen, kan det även bli aktuellt med en anmälan mot den anställde, som jobbade på en städfirma.

– Troligtvis en anmälan gällande den anställde, det är vad jag vet. Det är brott mot utlänningslagen, säger Anna Westberg till SVT Nyheter.

Anmälan skulle i så fall gälla brott mot utlänningslagen, paragraf 1, 20:e kapitlet.

– Det gäller personen som jobbat utan att ha tillstånd, säger Anna Westberg.

Även anmälan mot arbetsgivaren ska gälla brott mot utlänningslagen, men 20:e kapitlet i brottsbalken, 5 paragrafen, enligt polisen.

Statsministern: Avslutat kontakten

Det var efter att städfirman utlöst ett inbrottslarm i Magdalena Anderssons hem som polisen anlände till platsen. Där greps en efterlyst kvinna utan uppehållstillstånd.

Företaget uppger för SVT Nyheter att kvinnan inte ska ha haft i uppgift att städa statsministerns hem. Hon ska ha befunnit sig i en bil utanför tomten vid gripandet. I dagarna rapporterade Expressen att företaget saknar kollektivavtal, något firman dock ska ha dementerat.

Enligt Magdalena Andersson har all kontakt med städfirman sagts upp.

Kritik mot Säpo

Händelsen har lett till skarp kritik mot hur säkerheten kring statsministerns hem hanterats. Statsministern har hänvisat alla frågor kring detta till Säkerhetspolisen (Säpo), som i sin tur uppgett att det finns skäl att se över behovet av ”regeländringar”.

Städfirman har uppgett för SVT Nyheter att man haft kontakt med Säpo vid varje städtillfälle av statsministerns bostad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.