Polisen Ted Eriksson lämnar Stockholm för Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställer nu fängelsedomen mot den man som i tingsrätten dömdes för knivattacken mot polisen Ted Eriksson. Rätten höjer även skadeståndet.

– Trots det som har hänt så kommer jag att fortsätta att jobba som polis för jag tycker att det är ett väldigt viktigt arbete, säger Ted Eriksson som nu lämnar Stockholm för Skåne.

Det var i augusti förra året som polisen Ted Eriksson utsattes för knivattacken i Björns trädgård på Södermalm i Stockholm. När hovrättens dom kom under onsdagen  stod det klart att tingsrättens dom om fem års fängelse för gärningsmannen stod fast, men att skadeståndet till Ted Eriksson höjdes. Detta trots nya uppgifter om att mannen är 25 år och inte 18.

– Jag är nöjd med att de fastställer gärningen som mordförsök, det är det viktiga i den här händelsen, säger Ted Eriksson efter att domen meddelats.

Knivattack mot polis vid Medborgarplatsen

Ted Eriksson själv har hela tiden menat att gärningsmannen är äldre än 25 år.

– Det är lite frustrerande. Med facit i hand så skulle man kanske ha hållit en rakare linje och utreda detta fullt ut, men det är lätt att vara efterklok.

Se hela intervjun med Ted Eriksson, där han kommenterar hovrättens dom, i inslaget ovan.

Flyttar till Malmö

Ted Eriksson har, snart ett år efter attacken, fortfarande känningar av de skador han fick.

– Det har tagit väldigt, väldigt mycket energi och kraft både privat och yrkesmässigt. Jag har varit rätt så frånvarande med vänner och annat. Det har alltid varit någonting kring det här så man känner sig ganska trött inte minst med skador och värk som finns kvar, säger han.

Trots det som har inträffat kommer Ted fortsätta att jobba som polis men snart byter han Stockholm mot Skåne.

– Trots det som har hänt så kommer jag att fortsätta att jobba som polis för jag tycker att det är ett väldigt viktigt arbete. För min del kommer jag att fortsätta jobba som polis i Malmö till hösten. Att hjälpa och ställa till rätta kommer jag aldrig att sluta med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivattack mot polis vid Medborgarplatsen

Mer i ämnet