Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vittnet om attacken i Gubbängen: ”De började slå” Foto: SVT

Politiskt evenemang attackerat i Gubbängen i södra Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

En stor polisinsats med flera patruller pågick under onsdagskvällen i Gubbängen i södra Stockholm. Maskerade personer tog sig in på en teater under en föreläsning och gick till attack. Tre personer har förts till sjukhus med ambulans, enligt polisen. Enligt Expo handlar det hela om en attack utförd av nazister.

Larmet kom in klockan 18.32.

Det handlar om en attack under ett antifascistiskt möte på teatern Moment. Vänsterpartiet i Farsta hade ett arrangemang tillsammans med Miljöpartiet, när en grupp maskerade män gick till angrepp. Det berättar ordföranden för Vänsterpartiet i Farsta, Anders Carlsson Lind.

Attack mot politiskt evenemang i Gubbängen

– Det kom inspringande, tre till fem personer, svartklädda, maskerade. De sprang in i foajén och kastade åtminstone en rökbomb, säger Anders Carlsson Lind.

Han berättar att de som var där fick bråttom att springa därifrån.

Sprayades med rödfärg

Enligt Expo är det nazister som ska ha gått till attack under föreläsningen.

– Det jag fått höra är att folk sprayades med rödfärg i ansiktet. Och ett det kastades in någon form av rökbomb, säger Birgitta Lindor, producent vid Moment Teatern, som hade hyrt ut lokalen.

Flera till sjukhus

Flera personer fördes till sjukhus i ambulans för kontroll efter att ha andats in rök. Även räddningstjänsten och polisen ryckte ut till platsen.

Polisen har inlett en förundersökning om framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning. Ingen misstänkt är frihetsberövad.

Kristersson: ”Attack mot hela vår demokrati”

I en kommentar till SVT skriver statsminister Ulf Kristersson (M) att en ”attack mot ett demokratiskt möte är en attack mot hela vår demokrati”.

”Jag har hört av mig till Nooshi Dadgostar och framfört mitt djupaste stöd. Den här typen av vedervärdiga handlingar har ingen plats i vårt fria och öppna samhälle”.

En av deltagarna, journalisten och debattören Mathias Wåg, skriver på X att mötet till sist kunde genomföras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anders Carlsson Lind, ordförande för Vänsterpartiet i Farsta om attacken: ”Tog mig därifrån så fort som möjligt” Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attack mot politiskt evenemang i Gubbängen

Mer i ämnet