Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Åklagaren Per Nichols berätta om polismannens dom Foto: Henrik Norrsell/SVT

Polisman åtalad för dödligt ingripande – döms för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

En polisman i 30-årsåldern döms för vållande till annans död efter ett polisingripande på Lidingö förra året. Det är första gången ett dödligt polisgrepp prövats i domstol. Mannen döms i Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter.

Det var i november förra året som den åtalade polisen tillsammans med en kollega skulle sätta handfängsel på en narkotikapåverkad man i 50-årsåldern på Lidingö. Enligt åtalet hade den åtalade polisen pressat mannen mot en trappavsats med så mycket tyngd att den gripne avled.

En kamera från en sopbil filmade hela ingripandet och det har varit avgörande för att det blev ett åtal. Filmen blev också en viktig del för tingsrättens dom.

Mobilfilm avgörande

Rätten skriver att filmen återger stora delar av händelseförloppet och det tillsammans med obduktionsläkares uppgifter gör att det är bevisat att den gripne mannen avled till följd av kvävning med efterföljande hjärtstopp.

”Tingsrätten menar att [polismannen] borde ha insett att det i den situationen fanns en stor risk för att NN skulle drabbas av andnöd när han låg i bukläge med handfängsel samtidigt som hans bröstkorg pressades mot trappavsatsen.”

Polismannen- som bara hade jobbat som polis ett halvår vid ingripandet- har hela tiden nekat till brott men Stockholms tingsrätt anser att polismannens oaktsamhet vid ingripandet ledde till mannens död. Rätten menar att det inte handlade om en nödvärnssituation och polisen döms till villkorlig dom och dagsböter.

Åklagaren nöjd

Chefsåklagare Per Nichols, säger till SVT att han är nöjd att tingsrätten ställt sig bakom hans gärningsbeskrivning.

– Detta är ett oerhört sorgligt fall för alla inblandade. Men jag tycker det är viktigt att rättsligt pröva gränserna för hur statens våldsmonopol utövas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åklagaren om hemliga filmen: ”En människa dör mitt framför kameran” Foto: Polisens förundersökning

Polisens personalansvarsnämnd har sedan tidigare beslutat att polismannen kommer att få behålla sin tjänst oavsett vad domen blir. Alla ledamöter var ense i beslutet.

Polisens personalansvarsnämnd

Personalansvarsnämnden består av åtta ledamöter:

Ordförande är rikspolischefen. I nämnden ingår hr-direktören, biträdande regionpolischefen, en byråchef, två fackliga representanter och två riksdagsledamöter. I det här ärendet var före detta riksdagsledamoten Susanne Eberstein (S) ) med och fattade beslutet.

Källa: Polisens personalansvarsnämnd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.