Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har länge varit rörigt i Botkyrkapolitiken. Nu vill Moderaterna ta över – hör om planerna. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Politiska cirkusen i Botkyrka fortsätter: Nu vill M ta över styret

Uppdaterad
Publicerad

Det har ända sedan valet, för knappt ett år sedan, varit politiskt kaos i Botkyrka. Senast i helgen sade Socialdemokraterna att de sparkar ut Centerpartiet ur kommunens styrande allians. Nu har Moderaterna tröttnat och säger att de ska försöka få ihop ett nytt styre.

Det stora kaoset kom efter anklagelser om kriminalitet på fritidsgårdar som sköttes av ABF. Falanger uppstod inom Socialdemokraterna och Botkyrka kommuns dåvarande ledare, socialdemokraten Ebba Östlin, petades av sitt eget parti. Ett nytt styre uppstod med S, MP, KD och C, men förra veckan petades alltså Centern.

– Det var ett gemensamt beslut. Vi har haft en rad samarbetssvårigheter med Centerpartiet och tror att det här är en bra lösning för Botkyrka, säger Emanuel Ksiazkiewicz (S) kommunstyrelsens ordförande.

Vilka typer av samarbetssvårigheter vill han inte gå in på, men nu ger sig Moderaterna in i leken. Stina Lundgren, Moderaternas gruppledare i Botkyrka, säger att de sonderar för ett annat alternativ.

– Inga konstigheter. Det ligger i Moderaternas intresse att jobba för maktskifte, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Alla partier välkomnas

– Att även Centerpartiet nu kastats ut från styret i Botkyrka av ABF-falangen i Socialdemokraterna visar att turerna kring uppgifter om korruption och kopplingar till gängkriminalitet i politiken i Botkyrka inte är över, skriver Stina Lundgren i ett pressmeddelande.

Socialdemokraterna instämmer att de interna striderna måste få ett slut men avfärdar anklagelserna.

– Det är helt klart käbbel. Vi jobbar stenhårt för att krossa kriminaliteten i Botkyrka och att se över att vi inte har välfärdsbrott i Botkyrka och det vet Stina Lundgren och samtliga gruppledare, säger Emanuel Ksiazkiewicz.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emanuel Ksiazkiewicz (S): ”Vi behöver sluta upp med interna stridigheter” Foto: SVT

Stina Lundgren säger att de välkomnar alla övriga partier till ett annat, moderatlett, alternativ.

– Moderaterna står redo att ta över.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.