SVT Stockholm ut de flesta frågetecknen – på platsen som blev ett slagträ vid maktskiftet 2015. Foto: SVT

Politiskt trassel i Sundbyberg – lutar åt maktskifte

Uppdaterad
Publicerad

På valnatten såg det ut som att Alliansen+MP skulle få fortsätta styra i majoritet. Valresultatet gav de fortsatt förtroende. Men så har det inte blivit. Vid första kommunfullmäktige valdes ingen ny politisk ledning. Istället började partierna från både höger och vänster att förhandla. Nu pekar mycket på att det blir maktskifte i Sundbyberg.

Efter valet 2014 styrde S, V, C och KD i minoritet. 2015 bröts dock alliansen mellan partierna och en ny majoritet tillsattes med en moderat som kommunstyrelsens ordförande. Nu är läget återigen ovisst.

Bland annat röstade två borgerliga partier på Socialdemokraternas förslag att inte utöka LOV, som är Lagen om valfrihetssystem och är ett regelverk som beskriver hur privata utförare kan bli leverantörer av välfärdstjänster.

I videon reder SVT Stockholm ut de flesta frågetecknen – på platsen som blev ett slagträ vid maktskiftet 2015.

I videon nämns att ett par miljöpastister uteslutits under mandatperioden. Detta stämmer inte. Däremot hoppade samtliga miljöpartister i kommunen av sitt parti i januari 2018. Avhoppen skedde i protest mot hur distriktsstyrelsen har behandlat lokalavdelningen efter att den förre gruppledaren anklagats för mobbning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.