Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
STOCKHOLM – Starta klippet för att se trängselbilderna inifrån skolmatsalen. Foto: Privat

Proppfullt i skolmatsal på Kungsholmen

Uppdaterad
Publicerad

Alla myndigheter uppmanar till att undvika trängsel, från regeringen till kommunen, men samtidigt vittnar många om just trängsel på skolorna. På Kungsholmen gymnasium visar en film hur elever sitter tätt, tätt intill varandra i brist på utrymme.

Den som filmat skollunchen vill vara anonym, men bilderna talar för sig själva. Det är trångt på den stora skolans matsal.

– Vi gör allt vi kan för att undvika trängsel. Vi pratar med eleverna, vi pratar med lärarna. Vi försöker få ungdomarna att förstå att det inte är som vanligt nu, för det är det inte, säger rektorn Jenny Rångeby.

Ni pratar med ungdomarna säger du, men i det här fallet är det knappast deras fel, de har ju sin lunch?

– Vi gör allt vi kan för att anpassa mattider och att anpassa för att minska trängsel.

”Klart att vi inte är nöjda”

Kungsholmens gymnasium är ett kommunalt gymnasium i Stockholms innerstad med cirka 1200 elever. En tidigare elev på skolan säger efter att ha sett bilderna att ”så där ser alltid matsalen ut, det är ingen skillnad mot i vanliga fall”. Trots att rektorn säger att man försökt anpassa mattiderna så är trängseln stor i matsalen, men hon säger att det ser olika ut olika dagar.

– Det är klart att vi inte är nöjda, verkligen inte.

Rektorn Jenny Rångeby säger också att den förordning som utbildningsminster Anna Ekström presenterade på onsdagen som ger gymnasieskolorna större möjligheter att införa distansundervisning är bra för dem.

– Den innebär att vi får möjligheter att vi får vidta åtgärder för att minska trängseln och det är klart att vi ska titta på det.

Senast igår gick utbildningsminister Anna Ekström ut och öppnade för mer distansundervisning för att minska trängseln på gymnasieskolor som är ett problem på många orter hela landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet