Foto: Lina JohanssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Protester mot utvisningarna till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen hölls protester mot de fortsatta utvisningarna till Afghanistan på Sergels torg i Stockholm. Protesten är en av flera som hållits i länder runtom i Europa i dag.

– Rädda barnen stänger nu ner sin verksamhet i Afghanistan och svenska ambassaden kallar hem personal. Vi vet vad vi har flytt ifrån, det urskillningslösa våldet som håller civilbefolkningen i skräck varje dag. Därför ska vi tillsammans med övriga Europa stoppa utvisningarna, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige.

Under protesten hölls tal av bland annat Mahmood Rezaie och Fatemeh Khavari från Ung i Sverige, Sanna Westin från flyktinggruppernas riksråd, FARR, Ola Mattsson från Rädda Barnen och Emilie Hillert som är advokat i migrationsärenden.

Emilie Hillert är expert på migrationsrätt och en av talarna. Foto: Lina Johansson.

– Asylsystemet som vi har i dag är inte rättsäkert när vi tillämpar åldersbedömningar som inte har forskningsevidens. Tills dess att vi har en rättsäker asylprövning måste vi stoppa utvisningarna till Afghanistan, säger Emilie Hillert.

30-tal städer i Europa protesterar

Det är närmare ett trettiotal städer i bland annat Sverige, Lettland, Tyskland och Polen som i dag protesterar mot utvisningarna till Afghanistan.

I Sverige hålls, förutom i Stockholm, protester i Malmö, Göteborg Boden, Gävle, Hudiksvall, Kalmar, Luleå, Östersund.

Protesterna hålls klockan 12.00-13.30 den 18 februari.

Bakom protesterna står Elever mot utvisningarna, Ung i Sverige och #vistårinteut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.