Både Rajiv Chandra Deys fru och Nishan Baruas fru riskerar att skickas tillbaka till Katar eller Bangladesh på grund av det tillfälliga inreseförbudet i Sverige. Här berättar de om hur det känns och vilka misstag de själva anser att de gjort. Foto: Marco Nilson/SVT

Rajivs fru stoppades på Arlanda – tvingas lämna Sverige trots uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Rajiv Chandra Dey och hans fru Sonchita Rani Deb fick hjälp av Utrikesdepartementet för att kunna ta sig från Bangladesh till Sverige, där Rajiv bott de senaste tio åren. Men när de landade på Arlanda nekades frun att komma in i landet trots att hon har uppehållstillstånd. Nu ska hon skickas tillbaka till Qatar eller Bangladesh.

Rajiv Chandra Dey och Sonchita Rani Deb är båda från Bangladesh, men Rajiv har bott i Sverige i drygt tio år. För ungefär ett år sen gifte de sig och Sonchita fick sedan uppehållstillstånd i Sverige.

När coronaviruset började spridas åkte Rajiv Chandra Dey till Bangladesh för att hämta hem frun. Där blev de fast i över två månader innan utrikesdepartementet, UD, till slut ordnade ett flyg åt dem som landade i Sverige i söndags.

Corona i Stockholm

Måste flyga till Qatar

Men Rajivs fru stoppades av gränspolisen på Arlanda. Hon får inte komma in i landet trots att hon har uppehållstillstånd, eftersom hon aldrig varit här förut. Maken tvingas nu lämna flygplatsen medan frun måste stanna på Arlanda i väntan på att skickas tillbaka till Qatar, där de mellanlandade på vägen från Bangladesh.

– Jag vill bara ha min fru här hos mig, säger Rajiv Chandra Dey.

Aldrig varit i Sverige

I nästan exakt samma situation är Nishan Barua, som flyttade till Sverige från Bangladesh förra året för att studera. Även han och hans fru Haimonty Barua har uppehållstillstånd, men hon får inte komma in i landet eftersom hon aldrig varit här tidigare. Nu har de inte träffats sedan i söndags, då de landade på Arlanda.

Varken Rajiv eller Nishan har lämnat flygplatsen sedan dess.

SVT har sökt UD som behöver kontrollera och undersöka ärendet med ambassaden innan de kan ge en kommentar.

Detta innebär inreseförbudet

  • Ett tillfälligt inreseförbud till Sverige infördes i mars. Det gäller i nuläget till och med den 15 maj.
  • Förbudet gäller alla utländska medborgare som reser till Sverige från andra länder än EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.
  • EU-medborgare och personer som har uppehållstillstånd i Sverige får resa in för att kunna återvända till sina hem.
  • Personer som nyligen har beviljats uppehållstillstånd i Sverige, men som ännu inte har rest in i landet omfattas normalt inte av undantagen i inreseförbudet.
  • Beslutet om inreseförbudet har fattats av den svenska regeringen, efter rekommendation av Europeiska kommissionen, med syfte att minska coronavirusets spridning.

Källa: Regeringen och Migrationsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet