Mads Lundgaard (SD) och Jan Jönsson (L) debatterade härbärgen med utgångspunkt i vår rapportering från Stockholms gator ur en tiggares perspektiv. Foto: ur Kommunfullmäktige Stockholms stad

Politiker lyfte rapporteringen om tiggeri i KF

Uppdaterad
Publicerad

För att ta reda på hur situationen är för stadens tiggare satte sig SVT:s reporter Fernando González på gatan en hel dag som tiggare. Rapporteringen lyftes under kvällens kommunfullmäktige i Stockholms stad.

– Är det verkligen rätt att satsa miljoner på infrastruktur för tiggeri i Stockholms stad, frågade Mads Lundgaard (SD).

”SVT visar hur nätverk av tiggare annekterat gatuutrymmet. Är det rimligt att staden betalar för härbärgen åt tiggare?”. Den frågan ställde Sverigedemokraternas Mads Lundgaard till socialborgarrådet Jan Jönsson (L) under kvällens fullmäktige.

– Den infrastruktur som majoriteten i Stockholms stad har byggt för tiggeri i Stockholm, det vill säga övernattningar, härbärgen med möjligheter till dusch, i kombination med informationen som kommer fram i SVT, att gator i staden ockuperas, att SVT som wallraffat blivit bortjagade – är det verkligen rätt att satsa miljoner på tiggeri, frågade Mads Lundgaard (SD).

”Fullt rimligt med härbärgen”

Ordet gick sedan till borgarrådet Jan Jönsson och det blev snabbt en diskussion om härbärgen i staden, och vem de ska vara till för.

– Jag tycker verkligen att det är fullt rimligt att staden har härbärgen åt de stockholmare som är utsatta på olika sätt och jag vet inte om det är så att Sverigedemokraterna inte tycker det, svarade han och bollade tillbaka ordet till Mads Lundgaard.

– Det är klart att vi ska ha härbärgen men jag pratar om härbärgena för individer från Rumänien, Bulgarien, Mellanöstern och Afrika. De är inte utsatta stockholmare, utan andra länders invånare, sa Mads Lundgaard (SD).

SD: ”Man har byggt en infrastruktör för tiggeri”

Jan Jönsson svarade att Liberalerna tycker det är helt rätt att erbjuda den möjlighet till härbärge som finns i dag.

Diskussionen avslutades med att Mads Lundgaard (SD) återigen hänvisade till SVT:s rapportering och till en intervju med Stockholmspolisen.

– Vi har sett samma folk i sex eller sju år som kommer tillbaka för att stanna i tre månader. De löser av varandra på de här platserna som de har annekterat, sa Peter Enell, kommunpolis på citypolisen i Stockholms stad.

Ett uttalande som Lundgaard reagerade på.

– Man har byggt infrastruktur för att det här kan pågå år ut och år in, sa han.

Jan Jönsson (L) fick sista ordet och pratade om vad staden gör för att till exempel förebygga illegala bosättningar.

– Problemet med tiggeri ligger huvudsakligen i hemländerna och vi jobbar därför genom regeringen, men även med egna kontakter med berörda myndigheter i Rumänien. Där är det viktigt att sätta press inom EU, sa socialborgarrådet.

Inga belägg för kriminella nätverk

Enligt polisen finns i dag inga belägg för att det skulle finnas kriminella nätverk bakom tiggeriet i Stockholm.

– Till största del är det organiserat i sin litenhet i familjer och släkter som åker hit och tigger och byter av varandra efter ett antal månader, säger Peter Enell, kommunpolis på citypolisen i Stockholms stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.