Foto: SVT

Rättegång i kyrkohärvan

Uppdaterad
Publicerad

Idag inleds rättegången i den så kallade kyrkohärvan där 17 personer står åtalade för bland annat grova bedrägerier och grova bidragsbrott.

Enligt åtalet har de åtalade medvetet lämnat felaktiga uppgifter till Arbetsförmedlingen i Södertälje och Försäkringskassan vilket inneburit att sammanlagt sex miljoner kronor i bidrag betalats ut till 14 enskilda personer och tre ideella föreningar sedan år 2012.

Tre av de åtalade har haft roller kring den syrisk-ortodoxa kyrkan i Hallunda, bland annat en före detta högt uppsatt företrädare för kyrkan och en festfixare.

Kyrkohärvan

Även 14 personer som några av kyrkans föreningar fått aktivitetsstöd från Arbetsförmedlingen för, trots att personerna enligt åtalet inte varit på plats i föreningarna och arbetat, står åtalade.

Åtalet är ett resultat av den myndighetsgemensamma insatsen mot grov organiserad brottslighet i Södertälje som kallas Tore 2. Spaning och hemliga tvångsmedel inleddes i juni 2014, och första tillslaget mot de misstänkta gjordes i februari 2015.

”Satt detta i system”

Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri, grovt bidragsbrott och urkundsförfalskning, grovt brott.

– Brotten är grova eftersom man satt detta i system, det pågått under en längre tid och det handlar om höga belopp. Dessutom är det ett angrepp på trygghetssystemet och därmed särskilt allvarligt, sa kammaråklagare Eva Wintzell när åtalet lämnades in.

Advokaten: ”Helt felaktigt”

– Hittills har vi sett en bild av hur min huvudman tillsammans med andra har bedrivit en organiserad brottslighet och vi menar att det är helt felaktigt. Det här är dåligt hanterat arbete från Arbetsförmedlingens sida, säger försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja till SVT Nyheter Södertälje.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkohärvan

Mer i ämnet