Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tunneln bakom dörrarna är en utrymningsväg för tunnelbanesystemet, men har fyllts med människor vid rejvfesterna. Foto: Omar Daham/SVT

Olovlig rejvfest anordnades i bergrum – SL varnar för allvarliga risker

Uppdaterad
Publicerad

Runt 150 personer kom på rejvfesten som hölls i ett bergrum i Solna. Ett olovligt intrång som är förenat med livsfara, då ena delen av bergrummet leder direkt ut på tunnelbanespåret och den andra utgången ligger över 100 meter bort genom en tunnel.

I slutet av augusti uppmärksammades en bunkerfest i Oslo där 25 personer kolmonixidförgiftades. Nu kan SVT berätta om ett bergrum i anslutning till tunnelbanesystemet i Solna där människor har brutit sig in vid ett flertal tillfällen för att ordna rejvfester – nu senast för två veckor sedan.

Avsedd för räddningsfordon

Det handlar om en lång, underjordisk tunnel som är avsedd för räddningsfordon om en olycka skulle ske i tunnelbanan.

– Det är absolut inga miljöer som är lämpade att vistas i och det är rent livsfarligt för dem som är där. Det kan dessutom få enorma konsekvenser i och med att de blockerar en utrymningssväg, säger Fredrik Cavalli-Björkman, trafikdirektör på Region Stockholm.

Polisen löste upp festen

Från tunnelbanespåret finns nödutgångar som måste stå öppna på grund av säkerhetsskäl. Det har utnyttjats genom att man tagit sig ner på spåret och sedan inifrån öppnat upp bergdörren som ligger flera hundra meter bort från tunnelbanestationen.

Därifrån har enligt uppgift till SVT cirka 150 personer strömmat ner i tunneln för att ansluta till festen i bergrummet. Exklusiv dj-utrustning och mängder med alkohol hittades av polisen som kom ner för att lösa upp rejvet. Polisen bekräftar att en anmälan upprättades vid det tillfället gällande olaga intrång.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer