Regeringen satsar 150 miljoner mer mot psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Den psykiska ohälsan ökar i Sverige. SVT har tagit del av regeringens satsning på psykiatrin i år. 150 nya miljoner ska framförallt komma de unga till del.

Sabina, 23 år, kämpar mot ångest och svåra självskadebeteende, men tycker inte att hon får någon verklig vård för sina problem.

– Jag går till min behandlingsansvarig en gång i veckan och pratar lite. Men det är ingen behandling, det är det inte. Det är mest läkemedel, berättar hon för SVT Nyheter.

Psykvården i Stockholms län

Den årliga överenskommelsen om psykiatrin med mellan regeringen och Sveriges kommuner och landsting blev klar idag. Där lyfts fram ett fokus på bättre samordning mellan vården, socialtjänsten och alla andra som idag har delat ansvar för de sjuka.

I år satsar regeringen 150 miljoner mer jämfört med förra året. Prioriteringen ligger på de unga, till exempel via ungdomsmottagningarna.

Vill upptäcka tidig ohälsa

– Sabina är ett tydligt exempel på hur det blir när man har faktorer som inte samverkar, när man saknar långsiktighet i systemen. Jag hoppas att med de förslagen vi lägger fram, så ska det leda till mer långsiktighet, bättre samverkan mellan alla de aktörer som behöver vara inblandade, särskilt kring en ung människa som lider av psykisk ohälsa. Och att man mycket tidigare än idag ska upptäcka och kunna hjälpa människor som lider av psykisk ohälsa, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S) till SVT Nyheter.

Inga extra satsning på de svårast sjuka

Medellisvlängden för en psykiskt sjuk person i Sverige är idag i snitt femton år kortare än för befolkningen i övrigt. Dålig tillgång till sjukvård och fattiga levnadsförhållanden är orsaker.

De som redan är nere på botten, hur ska de få hjälp av det här?

– Jag tror att de kommer att hjälpas av att vi satsar på tidiga insatser, och främjande. För det innebär att det kommer vara färre som kommer att behöva den specialiserade psykiatrin – helt enkelt för att fler kommer få hjälp mycket tidigare i sin psykiska ohälsa och det är det viktiga, stora omtaget, som vi gör just nu.

Men från patientföreningshåll, menar man att det som kunde göra skillnad för de svårt sjuka, vore att samla huvudansvaret för dem, på en enda organisation. 

Schizofreniförbundet: ”Systemet fungerar inte”

Lennart Lundin från Schizofreniförbundet är psykolog, verksam vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

– Det här systemet med oberoende stuprör, oberoende organisationer, som regeringen försöker bönfalla att samarbeta, det fungerar inte. Det visar ju de här fallen med människor som bärs ut ur polisstationer och släpps i snöslasket, efter att de blivit utslängda från psyket.

Riktade satsningar mot psykisk ohälsa 2016

Stimulansmedel till kommuner 200 miljoner

Stimulansmedel till Landsting/regioner 300 miljoner

Initiativ för bättre psykisk hälsa hos ungdomar 150 miljoner

Ungdomsmottagningar 130 miljoner

Utvecklingsstöd till SKL 60 miljoner

SKL:s arbete med kunskapsnoder 5 miljoner

Totalt: 845 miljoner

Källa: Regeringskansliet/Socialdepartementet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykvården i Stockholms län

Mer i ämnet