Till vänster utbildningsminister Mats Persson (L). I en publicering från SVT visas bilder från när polisen besökte en av fritidsgårdarna våren 2020 och identifierade flera personer i Vårbynätverket som senare dömts för grova brott. Foto: TT/Polisen

Regeringen startar särskild utredning efter Botkyrkaskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Efter att kommunalt drivna fritidsgårdarna i Botkyrka fått stängas ner då gängkriminella vistats i lokalerna, startar regeringen nu en särskild utredning av Sveriges studieförbund, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

– Vi tillsätter den här i ljuset av det som skett i Botkyrka, säger utbildningsminister Mats Persson (L) till SVT Nyheter.

För snart ett år sedan stängde kommunen flera av ABF:s fritidsgårdar i Botkyrka. I en extern granskning från ett säkerhetsföretag pekades fritidsgårdarna bland annat ut som ett tillhåll för kriminella. Ledningen för ABF i området ansåg att rapporten var full av felaktigheter.

I en publicering från SVT visas bilder från när polisen besökte en av fritidsgårdarna våren 2020 och identifierade flera personer i Vårbynätverket som senare dömts för grova brott.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Granskning av studieförbund

Utbildningsminister Mats Persson mötte ABF:s ledning under onsdagen för att meddela regeringens beslut att inleda en särskild granskning av studieförbunden.

– Redan vid årsskiftet skärpte regeringen granskningen av studieförbunden. Nu ser vi ett behov av en fördjupad granskning av studieförbundens verksamhet och att den bidrar till våra demokratiska värden, säger Mats Persson.

Den inledande granskningen, som startade kort efter att den nya regeringen tillsattes, väntas vara klar i april. Den nya fördjupade utredningen som sjösattes på onsdagen ska vara klar i oktober och ska särskilt titta på att demokrativillkoren följs.

”I ljuset av Botkyrka”

Vad är det för behov ni talar om?

– Vi tillsätter den här i ljuset av det som skett i Botkyrka, men även de rapporter om exempelvis religiös extremism som funnits i vissa studieförbund, säger han och tillägger:

– Eftersom det är skattebetalarna som finansierar den här verksamheten ska man kunna förvänta sig att den går rätt till – fri från såväl islamism som kriminalitet.

Annica Dahl, förbundssekreterare på ABF, skriver i ett mejl till SVT att hon välkomnar all granskning.

”Och ABF tar demokratifrågan på största allvar. ABF jobbar med full kraft varje dag för den demokratiska värdegrunden i all vår verksamhet.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktkamp inom S i Botkyrka

Mer i ämnet