Foto: TT

Regeringen utreder Nya Karolinska

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsätter en utredning av Nya Karolinska Solna (NKS), som bland annat ska granska de höga kostnaderna och rutinerna för upphandlingar. Utredningen ska vara klar den 1 mars 2019.

– Sverige ska vara tryggt. Sjukvården ska vara trygg. Att vården finns där när du behöver den är grundläggande i vårt samhällsbygge. När detta utmanas måste regeringen agera, säger sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) på en presskonferens på fredagen.

Där fanns även finansminister Magdalena Andersson (S).

– Nya Karolinska är ett exempel på när offentligt ansvar inte har tagits fullt ut. Det som har hänt är exceptionellt och vi måste göra det vi kan för att säkerställa att något sådant här aldrig ska hända igen, säger Magdalena Andersson (S).

– Det här skulle ju ha blivit det bästa sjukhuset men det verkar ha blivit världens dyraste, säger hon.

Ska ta helhetsgrepp

De båda säger att regeringen under en längre tid har följt utvecklingen på Nya Karolinska och beskriver hanteringen som ett haveri. De säger också att de inte vill att problemen kring NKS ska spä på oro om hur det egentligen är ställt i den svenska sjukvården.

– NKS skugga får inte falla över hela den svenska sjukvården, säger Strandhäll.

–  Vi ska tillsätta en kommission för att utreda vad som hänt och se till att det inte händer igen, säger Magdalena Andersson.

Finansministern säger att den utredning som regeringen tillsätter ska ta ett helhetsgrepp, något som saknas i de utredningar som redan har tillsatts av landstinget i Stockholm, enligt henne.

Utredningen ska vara klar 1 mars 2019.

Enighet om Nya Karolinska

Annika Strandhäll säger att det inte handlar om huruvida sjukhuset skulle ha byggts eller inte. Det fanns det enighet om.

– Oppositionen var med på beslutet 2010, därefter har de försökt att få fatt i situationen, säger Strandhäll om vad den rödgröna oppositionen har gjort.

Stockholms läns landsting beslutade på försommaren 2010 att bygga det Nya Karolinska Universitetssjukhuset (NKS) i så kallade offentlig-privat samverkan.

Redan då var det strid om kostnaderna, landstingsmajoriteten tog först ett beslut som revs upp sedan priset hade förhandlats ned med miljarder.

Under byggtiden har förseningar och fördyringar uppmärksammats liksom sådant som felbyggda badrum och problem med kommunikations- och it-system i det hypermoderna sjukhuset.

Sedan 2010 har, vilket Dagens Nyheter har avslöjat, Karolinska lagt omkring en miljard kronor på managementkonsulter.

Stora frågetecken finns kring fakturahanteringen. Bland annat saknar konsultfakturor på 57 miljoner kronor i specifikationer.

Efter avslöjandet avslutade sjukhuset samarbetet med Boston Consulting Group. Produktionsdirektören, som gått direkt från BCG till att attestera BCG-fakturor på Karolinska, fråntogs sitt ansvar.

Sjukhusledningen har även förnekat problem med köer och tackat nej till hjälp utifrån. I efterhand har det visat sig att två akut cancersjuka avled på grund av sen behandling. Åklagare har inlett en förundersökning om grovt vållande till annans död.

En internutredning som Karolinska låtit genomföra och som blev klar i januari visar på allvarliga brister i fakturahantering samt misstänkt jäv i upphandlingen.

Källa: DN med flera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen på Nya Karolinska

Mer i ämnet