Regionen efter it-kaoset: ”Inga it-system är helt avbrottsfria”

Publicerad

Karolinska Universitetssjukhuset tvingades i stabsläge efter it-störningar under nyår och trettondagshelgen.

Hur sårbart är vårdens it-system i Region Stockholm? SVT ställde frågan till Stefan Schildt, it-direktör på Region Stockholm.

I början av januari uppstod it-störningar på Karolinska Universitetsjukhuset i Huddinge. Störningarna innebar att personalen kunde inte nå patientjournalerna och viss teknisk utrustning gick inte att använda.

Sjukhuset som redan hade en ansträngd situation under jul – och nyårshelgerna tvingades att gå upp i stabsläge. Ambulanser styrdes om till andra sjukhus och vissa operationer fick flyttas till andra sjukhus i regionen.

Stabsläget pågick under fem dagar.

Vad är stabsläge?

Inom hälso- och sjukvården finns tre fastställda beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

Stabsläge innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

Förstärkningsläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa viktiga funktioner.

Katastrofläge innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.