Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör när Region Stockholm. Foto: TT

Region Stockholm: Oroande många patienter behöver iva

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kallade Region Stockholm till en pressträff om coronaläget. Bilden som målades upp av Johan Bratt, hälso- och sjukvårdsdirektören var fortsatt mörk.

– Vi har ett fortsatt mycket ansträngt läge i vården i region Stockholm, säger han.

Medverkar på pressträffen gör  Johan Bratt, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör, Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare och Magnus Thyberg, vaccinsamordnare.

Johan Bratt beskriver läget i Region Stockholm som fortsatt mycket ansträngt med nästan 100 personer som behöver intensivvård.

– Sjukhusen har på morgonen idag 579 patienter med covid-19 som behöver sjukhusvård, säger han och fortsätter:

– Idag är det 98 patienter som behöver intensivvård.

Vaccinsamordnaren: ”Viktigt att ha många lediga tider”

Efter Johan Bratt berättar Region Stockholms vaccinsamordnare, Magnus Thyberg, att man de senaste dagarna ska ha vaccinerat mellan 15 000 och 17 000 stockholmare dagligen.

Han svarar samtidigt på kritiken som funnits om många obokade vaccinationstider.

– Jag vill poängtera att det är viktigt för oss att ha många tider och hela tiden hitta en balans där i lägger upp nya tider och att de allteftersom kan bokas upp och användas, säger han.

Smittskyddsläkaren: ”Vi är mitt uppe i tredje vågen”

Smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund berättar att man förra veckan såg en liten minskning i smittspriddningen men att man vill se tre till fyra veckor med en stadig nedgång innan man kan dra några säkra slutsatser.

Hon passar samtidigt på att understryka hur allvarlig situationen är och hur viktigt det är att alla tar ansvar för att inte sprida smittan.

– Att i de här dagarna gå på fest, bjuda in släkt och vänner, trängas i affärer, jag vet inte hur man tänker, säger hon och fortsätter:

– Om du som hör det här får reda på att någon i din omgivning planerar det här så tycker jag att du har ett moraliskt ansvar att säga till att det inte är ok.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet