Björn Eriksson, hälso och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm ska rapportera om läget i sjukvården. Arkivbild. Foto: Anders Wiklund, TT

Region Stockholm: ”Avstå från att åka i kollektivtrafiken”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet smittade i covid-19 i Stockholm fortsätter att öka. Under torsdagen rapporterades 216 nya fall och under regionens presskonferens uppmanades stockholmarna att fortsätta stanna hemma.

Dödsfallen på grund av coronaviruset är nu uppe i 795 stycken i Stockholms län och antalet bekräftat smittade är 5 206. Region Stockholm höll under torsdagen en presskonferens om läget i vården som är mycket ansträngt.

– Den storm vi pratat om fortsätter att blåsa med kraft, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Corona i Stockholm

Han sa vidare att sjukvårdsfallen har ökat även om de inte ökar lika snabbt längre.

– Vi har svarat med att öka sjukvården. När jag sist tittade hade vi cirka 60 lediga intensivvårdsplatser, säger Björn Eriksson.

Eriksson sa också att personalen i vården gör en fantastisk insats. Han tackar alla som är inblandade, även de utanför vården.

”Det var omöjligt, men vi har gjort det”

– Om någon för tre månader hade sagt till mig att vi kommer att ta hand om 1100 patienter till med en helt nu sjukdom, så hade jag inte trott dem. Och om de samtidigt hade sagt att ni måste fyrdubbla er intensivvårdsverksamhet så hade jag nog sagt att det var omöjligt. Men vi har gjort det och vi kommer att fortsätta öka kapaciteten.

Björn Eriksson fortsatte med att säga att vi har en ”ofattbart hög takt av antal avlidna”.

– Igår rapporterade vi det det högsta antalet avlidna under ett dygn, då var det 85 personer som gått bort i förtid. Idag rapporterar vi 94 avlidna. Vi ser variation mellan dagar, men som ni ser är trenden mycket tydlig.

Björn Eriksson sa också att det är av respekt till de avlidna och deras anhöriga vi alla måste ta ansvar. Både för vår egen hälsa och andras.

– Oftast är det de äldre som får ett svårt sjukdomsförlopp, men det kan drabba alla. Därför är det viktigt att vi alla har disciplin. Tvätta händerna i 30 sekunder, isolera dig så mycket som möjligt, särskilt från den äldre delen av befolkningen, sa han under presskonferensen.

Avstå kollektivtrafik

Under presskonferensen uppmanade han även stockholmarna att undvika kollektivtrafiken, den är nu bara till för de som absolut måste resa.

– De som reser borde främst vara medarbetare i vården som måste kunna resa utan att utsätta sig för onödiga risker.

Under onsdagen var det sammanlagt 1108 personer som fick sjukhusvård för covid-19, varav 224 personer fick intensivvård. Det är en ökning med 139 personer på en vecka.

– Läget är extremt ansträngt. Andelen sjukhusvårdade ökar inte lika snabbt, vi skulle gärna hoppas på att den här kurvan vänder neråt, men det är bara förhoppningar. Vi måste förbereda oss på att det går åt andra hållet.

Björn Eriksson berättar också att de en gjort en framtidsprognos även om den är osäker, och den visar att vi de närmaste dagarna borde nå en topp när det gäller sjukvården. En mer pessimistisk prognos visar på en högre topp.

”Vi måste vänta med att kramas”

– Min oro är nu att vi ska se en avmattning och att folk går tillbaka till sitt vanliga liv, och det vore mycket allvarligt. Vi måste fortsätta följa Folkhälsomyndighetens råd. Vi måste hålla i det de kommande dagarna. Tappar vid det så riskerar smittspridningen ta fart igen och fler riskerar att dö.

– Det är viktigt att undvika samlas till middagar och fester, hålla avstånd, inte besöka äldre eller andra, trots att man saknar att krama om varandra. Det måste man vänta med.

”Håll fast och håll ut”

Provtagningen kommer att öka de närmaste dagarna för sjukvårdspersonal, men det spelar i grunden inte så stor roll, enligt Eriksson.

Han avslutar med uppmaningar till stockholmarna:

– Fortsätt att distansarbeta om möjligt, fortsätt hålla distans i mataffären, fortsätt avstå från att åka med kollektivtrafik om möjligt, fortsätt skjuta middagar och fester, fortsätt skjuta upp besöket till äldre. Håll fast och håll ut. Jag fortsätter att hoppas på det bästa men planera för det värsta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet