Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer om varför Region Stockholm ska ta över ambulanssjukvården i egen regi. Foto: SVT

Region Stockholm tar hem ambulansen i egen regi – på grund av säkerhetsläget

Publicerad

Region Stockholms ambulanssjukvård ska successivt övergå till att drivas helt av regionen, för att stå stark i händelse av kris eller krig.

– Från statlig nivå har det getts signaler om att vi måste stärka vår beredskap, säger Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd i Stockholm.

Beslut om att ambulanssjukvården ska övergå till att skötas av Ambulanssjukvården i Storstockholm AB, regionens eget företag, fattas formellt i augusti. Avtalen med de företag som idag bedriver delar av verksamheten kommer att fasas ut successivt under de kommande två åren.

”Omvärldsläget kräver stärkt beredskap”

Kriget i Ukraina och Sveriges Natoansökan är två viktiga anledningar till att Region Stockholm anser att det behövs stärkt beredskap och att ambulansen därför ska drivas i egen regi.

– Men beslutet fattas också för att stärka Sverige inför eventuella andra kriser eller katastofer, säger Talla Alkurdi (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.