Regionrådet: Antivaccinationskampanj pågår på sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

En intensiv antivaccinationskampanj och desinformation på sociala medier. Det är bidragande orsaker till Stockholmsregionens låga vaccinationsgrad, enligt hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

– Jag utsätts själv för en väldig antivaxxkampanj just nu. När jag möter invånare märker jag att de här påståendena har fått fäste, säger hon.

Vaccinationstakten i Stockholmsregionen är låg jämfört med övriga regioner i landet – och motståndet mot vaccinet i huvudstaden har blivit ett påtagligt problem, enligt Anna Starbrink (L).

– Fler behöver vaccinera sig. Men flera har valt bort det och jag väldigt bekymrad över den antivaccinationskampanj som jag upplever pågår i sociala medier, säger hon.

Coronapandemin

Vill införa vaccinpass

Av samtliga regioner i Sverige har Stockholm lägst andel vaccinerade mot covid-19, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten som Dagens Nyheter sammanställt. 77 procent har dubbelvaccinerat sig jämfört med rikssnittet på 81,6 procent.

Vad ska ni göra åt den låga vaccinationsgraden i Stockholm?

– Vi ska fortsätta övertyga fler att vaccinera sig och jag vill vi ska använda möjligheten till vaccinpass för att få delta i större evenemang. Det är ett sätt att skydda befolkningen och kanske få fler att välja vaccinet.

Hör Anna Starbrink (L) i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet