Antalet ejderungar har minskat med 75 procent i Stockholms skärgård jämfört med för tio år sedan. Foto: SVT

Rekordlågt antal nyfödda ejdrar i Stockholm

Publicerad

Allt färre ejderungar föds i Stockholms skärgård. Nu slår Skärgårdsstiftelsen larm om en hotande och mysterisk ejderkatastrof.

Antalet ejdrar minskar i rasande takt. Skärgårdsstiftelsen räknar hanar, honor och ungar sedan tio år tillbaka, och i år har man bara antecknat ett 70-tal nykläckta ungar som överlevt våren. Detta på ungefär 700 honor.

– Nu måste vi få klarhet i vad det här beror på, säger miljövårdschefen Karin Strandfager.

Se inslaget om ejdrarna och varför man tror att antalet minskar ett par scrollar upptill. 

Hur man har räknat ejdrarna

I 40 år har man på Skärgårdsstiftelsen inventerat i Stockholms inre, mellan- och yttre skärgård efter ejderhanar. Men de senaste tio åren har man också räknat in honor och ungar.

Man följer en utpekad rutt som tar ungefär tolv timmar, och rutten görs vid tre tillfällen med start i april. Det man alltså har sett i år jämfört med för tio år sedan är följande:

  • Antalet hanar har minskat med ungefär 20 procent
  • Antalet honor har minskat med ungefär 30-40 procent
  • Antalet kläckta ungar har minskat med ungefär 75 procent

Stockholms skärgård hyser de flesta ejdrarna i Sverige. Fåglarna kan bli ungefär 35-40 år gamla.

2010 kategoriserades ejdern i Östersjön av Artdatabankens rödlista som nära hotad, 2015 som sårbar och 2020 som starkt hotad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.