Anmälningarna mot mäklare ökar. Foto: TT

Rekordmånga anmälningar mot mäklare

Publicerad

Anmälningarna mot mäklare ökar, från årsskiftet och fram till sista november i år har Fastighetsmäklarinspektionen fått in 495 anmälningar jämfört med 416 under förra året. Fel pris i marknadsföring och hetsig budgivning är fortfarande de främsta orsakerna till att fastighetmäklare anmäls till inspektionen.

– Vår tolkning av ovanstående är att det har varit en hetsig marknad där många spekulanter har konkurrerat om ett minskat antal tillgängliga objekt på marknaden.

– Många har deltagit i budgivningar som skenat iväg, blivit besvikna på grund av detta och ifrågasätter då mäklarens prissättning och hantering av budgivningen, säger Anders Astonsson, kommunikatör på Fastighetsmäklarinspektionen.

Flest Stockholmsmäklare

Innan årets slut har anmälningarna till Fastighetsmäklarinspektionen kommit en bra bit över förra årets antal. Mellan 1 januari och 30 november gjordes 495 anmälningar, vilket kan jämföras med 416 förra året. Ungefär 213 av årets anmälningar rör Stockholmsmäklare.

– Ser man till storstadsregionerna – Stockholms, Västra Götalands och Skåne län – så står de tillsammans för två tredjedelar av alla anmälningar. Men då får man så klart tänka på att det är i dessa län som det även sker flest bostadsaffärer och finns flest registrerade fastighetsmäklare, säger Anders Astonsson.

Hur tror du att en lugnare bostadsmarknad kan påverka antalet anmälningar framöver?

– Om prisstegringen avtar är det rimligt att anta att antalet anmälningar kommer att minska. Särskilt i de kommuner som dessutom börjar få fart på sitt bostadsbyggande.

Anmälningar mot mäklare från Stockholmsområdet

Visa
  • 2014: 134 st
  • 2015: 183 st
  • 2016: 188 st
  • 2017: 213 st (preliminär statistik)

År 2017 avser perioden 1 januari – 30 november

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer