Foto: TT

Rekordmånga tvingas föda i annat län

Uppdaterad
Publicerad

Förlossningsvården är hårt pressad i Stockholms län och under förra veckan tvingades 16 kvinnor att föda sina barn i ett annat län.

Under förra veckan var det så fullt på länets sex förlossningskliniker att 16 kvinnor skickades till ett annat län för att föda sina barn. Det är lika många som under hela juni månad, skriver DN. Nio av kvinnorna skickades från Danderyds sjukhus.

Trycket ökat under 2017

Antalet kvinnor som skickas till ett annat län för att föda sitt barn har ökat under 2017. Mellan januari och juni i år har 59 kvinnor tvingats föda barn i ett annat län, jämfört med 39 stycken under 2016.

Förlossningskrisen i Stockholms län

LÄS MER: Vårdförbundet om förlossningskrisen: Aldrig varit så ansträngt

Vårdförbundet varnar

I månadsskiftet juli och augusti beräknas det födas extra många barn. Samtidigt råder det personalbrist och semestertider. I går larmade Vårdförbundet om att personalen mår dåligt och är orolig för att begå misstag  på grund av den pressade arbetssituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningskrisen i Stockholms län

Mer i ämnet