Foto: TT/Haninge kommun

Rektorn: ”Vi har aldrig haft en elev som vi inte hittar”

Uppdaterad
Publicerad

Han hann bara gå två veckor på Söderbymalmsskolan, enligt systern. Nu har det gått 28 år och den då tonårige pojken ska ha hållits isolerad fram tills nyligen.

Enligt skolans nuvarande rektor hade något liknande inte kunnat hända idag.

Den man som är i 40-årsåldern, och som tros ha hållits isolerad av sin mamma under lång tid, slutade på Söderbymalmsskolan i Haninge efter bara två veckor av sitt första år som sjundeklassare.

Sedan kom han aldrig tillbaka till skolan, enligt hans syster. Men att något sådant skulle kunna hända idag hålls inte som troligt.

Isolerad i 28 år

– Alla elever som skrivits in i kommunen går in i ett system. Och i det systemet måste man ha koppling till en skola, säger Therese Gärde, Söderbymalmsskolans nuvarande rektor, som inte vill ställa upp på en tv-intervju.

– Ingen elev står utan skolplacering. Vid upprop kontrollerar vi att alla barn som finns på våra listor sitter i klassrummet.

Få som eftersöks

Det är heller inte speciellt många elever som man behöver dubbelkolla.

– Av ungefär 150 elever rör det sig om kanske fyra elever som varje år som måste eftersökas. Men då handlar det alltid om att vårdnadshavare missat att begära ledigt för semester.

– Jag har varit rektor här i sju år och det har aldrig hänt att vi har haft en elev på våra listor som vi sedan inte hittar.

Frånvarande elever kollas upp

Enligt Therese Gärde är det numera praxis i kommunen att man också kollar upp en elev som har 20 procents frånvaro eller mer i månaden.

– Samtidigt kommer man upp i 20 procent om man åker på en influensa.

Hur rutinerna såg ut i början på 1990-talet vill hon inte spekulera kring.

– Jag pluggade på Lärarhögskolan då så det vågar jag inte säga. Men idag har vi ett digitalt system som gör oss otroligt ordentliga. Det kan jag stå för.

SVT har sökt skolans dåvarande rektor utan framgång.

Så här berättade systern i SVT igår:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Isolerad i 28 år

Mer i ämnet