I maj i år stängde Gondolen för att genomföra en två år lång renovering. Foto: TT

Restaurang Gondolen får 18 miljoner i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad döms att betala den kända restaurangen Eriks Gondolen 18,5 miljoner kronor i skadestånd. Det beslutar mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt.

Anledningen är de stora ombyggnationerna av Slussen som påverkat restaurangens inkomstmöjligheter.

Det var i maj 2018 som Gondolen väckte talan mot kommunen och yrkade på ett belopp av 37 miljoner kronor för skadan som uppstått under 2016–2018 på grund av nya Slussen-bygget. Arbetet har orsakat störningar, lett till minskat antal gäster, sjunkande omsättning och lägre vinst, enligt restaurangen. Stockholms stad har bestridit samtliga krav.

Buller och vibrationer

Enligt mark- och miljödomstolen har arbetena med Slussen lett till stora störningar bland annat i form av buller och vibrationer, och rivningen av Katarinavägen har lett till att taxibilar inte längre kunnat hämta gäster utanför restaurangens huvudentré.

Domstolen tycker dock inte att det finns tillräcklig bevisning för den tillväxt på 16 procent som Gondolen hävdar skulle ha skett utan ombyggnationen, och därför sänks skadeståndet.

Parterna döms också att stå för sina egna rättegångskostnader.

I maj i år stängde Gondolen för att genomföra en två år lång renovering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer