Riksåklagaren överklagar domen mot Nytorgsmannen

Uppdaterad
Publicerad

I februari kom hovrättsdomen mot den så kallade Nytorgsmannen som utnyttjat ett stort antal kvinnor i en lägenhet på Södermalm. Nu överklagar riksåklagaren domen och menar att fler gärningar ska bedömas som våldtäkt.

Redan efter tingsrättsdomen i november blev domslutet kritiserat då mannen friades för majoriteten av åtalspunkter. Hovrätten fastställde tingsrättens dom i februari men nu vill alltså riksåklagaren att Högsta domstolen ska pröva om de sexuella handlingarna är så allvarliga att de ska bedömas som våldtäkt.

– Lagen är formulerad så att det är det är kränkningen som ska vara avgörande när man bedömer allvaret i en sexuell handling och man måste sätta in handlingen i ett sammanhang. I de här fallen menar jag att kränkningen har varit så allvarlig att gärningarna ska bedömas som våldtäkt, säger riksåklagare Petra Lundh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytorgsmannen

Mer i ämnet