Tensta Gospels ungdomskör Joyful Noise uppträdde under invigningen. Foto: SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Rinkebystråket invigt – ett år för sent

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes Rinkebystråket, ett år senare än planerat. Det bjöds på folkfest med musik, uppträdanden och aktiviteter. Men vägen dit har varit en svår process för företagarna på stråket.

– Det är jättekul att vi får något nytt. Det känns som att Rinkeby har blivit en ny plats, säger Rinkebybon Raja Mustafa som var på plats under invigningen.

500 barn från skolor och förskolor i Rinkbey deltog i barnparaden då Rinkebystråket invigdes på fredagen. Tanken med stråket är att skapa en ny handels- och mötesplats med butiker, restauranger och service.

Förutom musik- och dansuppträdanden hyllas Rinkebystråket med konst. Målningar som elever från Rinkebyskolan har skapat projiceras på byggnadernas väggar.

Förseningen har drabbat affärerna

Men vägen till fredagens invigningen har varit strulig. Bygget har blivit försenat med över ett år, vilket enligt butiksinnehavare lett till att kunder inte hittat till Rinkebystråket.

Chaimaa Hakam drev en butik på stråket, men till slut valde hon att säga upp kontraktet med fastighetsägaren Familjebostäder.

– Jag blev lovad att invigningen skulle ha skett för länge sen. Alla butiker på Rinkebystråket skulle ha öppnat tätt intill. Det dröjde fem månader tills butikerna som egentligen skulle öppna en månad efter min kunde öppna. Det här har drabbat min inkomst och det kommer att påverka mig länge, säger Chaimaa Hakam.

”Vi har försökt kompensera våra handlare”

Familjebostäder har gett hyresrabatter till butiksinnehavarna på Rinkebystråket. Men rabatterna har inte varit tillräckliga för att kompensera för det dåliga flödet av kunder som förseningarna medfört, menar flera butiksinnehavare.

I april krävde sju butiksinnehavare fri eller kraftigt sänkt hyra tills bygget blev klart, annars skulle de hålla stängt i protest. Då hade bara 17 av 27 verksamheter kunnat öppna på Rinkebystråket.

– Vi har försökt kompensera våra handlare från fall till fall utifrån det som har hänt. Mer än så vill jag inte kommentera, för det är affärsuppgörelser oss emellan, säger Caroline Dahlbom, projektledare på Familjebostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.